15 handige tools voor ondernemers

23-07-2025
Geschreven door Ellen Jelders

Ondernemen betekent plannen, beslissingen nemen en vooral: heel wat administratie bijhouden. Gelukkig bestaan er in België heel wat digitale tools die jou als ondernemer op weg helpen. Ze zorgen voor overzicht, helpen bij je planning of besparen je gewoon een hoop tijd. In dit artikel lijsten we de meest bruikbare overheidswebsites en platformen voor je op – van belastingzaken tot erfenisplanning, en van loonberekeningen tot subsidiedossiers.

1. Public Search (KBO)

Met Public Search krijg je gratis toegang tot de gegevens van alle Belgische ondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Je vindt er info zoals oprichtingsdatum, statuten, activiteiten en bestuurders. Onmisbaar als je klanten of leveranciers wil screenen.

publicsearch.belgium.be

2. MyMinfin

MyMinfin is jouw digitale toegangspoort tot alles wat met belastingen te maken heeft. Je vindt er je aanslagbiljetten, btw-aangiftes, kadastraal inkomen, het UBO-register, attesten en nog veel meer. Ook als je een onroerend goed verhuurt of verkoopt, is dit je vertrekpunt.

myminfin.be

3. Inflatiecalculator (Statbel)

Wil je weten hoeveel de waarde van geld veranderd is doorheen de jaren? De inflatiecalculator van Statbel laat je snel de impact van inflatie berekenen. Interessant bij het evalueren van prijszetting, historische lonen of investeringen.

statbel.fgov.be

4. Erfenissimulator

Denk je na over vermogensplanning of wil je weten hoeveel erfbelasting er in jouw situatie zou verschuldigd zijn? De erfenissimulator  maakt het inzichtelijk via enkele scenario’s. Ook handig als je een familiebedrijf hebt.

www.wikifin.be/nl/erven/erfenissimulator

5. My Belgium (CSAM)

Met één login toegang tot tientallen overheidsdiensten? Dat kan via My Belgium (CSAM). Of je nu inlogt op MyMinfin, het UBO-register of het VLAIO-loket: deze tool vormt de veilige toegangspoort.

csam.be

6. KBO My Enterprise

Naast Public Search kan je als ondernemer ook je eigen ondernemingsgegevens beheren via KBO My Enterprise. Denk aan het toevoegen van activiteiten, het aanpassen van adresgegevens of het stopzetten van een vestiging.

myenterprise.be

7. E-Box Enterprise

Via E-Box Enterprise ontvang je officiële communicatie van de overheid op één centrale plek: attesten, herinneringen, berichten van de RSZ, FOD Financiën of FOD Economie. Je kan meldingen activeren zodat je niets mist.

e-boxenterprise.be

8. VLAIO

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) is dé plek voor subsidies, premies, steun voor groei of innovatie, begeleiding bij investeringen en startadvies. Of je nu een starter of doorwinterde ondernemer bent, je vindt er nuttige info.

vlaio.be

9. UBO-register

Ben je zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap of vzw? Dan moet je de uiteindelijke begunstigden registreren in het UBO-register. Dit gebeurt via MyMinfin en is verplicht om in orde te zijn met de antiwitwaswetgeving.

financien.belgium.be/nl/E-services/Ubo-register

10. RSVZ

Op de website van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) beheer je je sociale bijdragen, vraag je uitkeringen aan of raadpleeg je rechten als zelfstandige.

rsvz.be

11. Belcotax-on-web

Werk je met freelancers of keer je vergoedingen uit? Dan moet je fiscale fiches (zoals 281.50) doorsturen via Belcotax-on-web, een platform van de FOD Financiën.

belcotaxonweb.be

12. Mijn Burgerprofiel

Een centrale plek waar je al je persoonlijke overheidsgegevens terugvindt: loopbaaninformatie, pensioendossier, attesten, premieaanvragen… en ook je ondernemingsinfo. Werkt samen met E-Box.

mijnburgerprofiel.be

13. Jobat Salariskompas

Wat is een marktconform brutoloon in jouw sector? Met het Salariskompas van Jobat krijg je zicht op wat gangbaar is. Handig bij loononderhandelingen of de opmaak van een eerste arbeidsovereenkomst.

www.jobat.be/nl/salariskompas

14. Digiflow

Bij opdrachten voor de overheid of grote bedrijven wordt e-facturatie meer en meer verplicht. Met Digiflow kan je gestructureerd en wettelijk in orde elektronische facturen uitsturen.

digiflow.be

15. Statbel – statistieken en marktdata

Naast de inflatiecalculator biedt Statbel uitgebreide cijfers over lonen, sectoren, regio’s, consumptie en arbeidsmarkt. Heel bruikbaar als je marktonderzoek of een financieel plan opstelt.

statbel.fgov.be

Conclusie

Wie slim onderneemt, gebruikt slimme tools. De meeste van deze platformen zijn gratis, officieel en betrouwbaar. Neem even de tijd om ze te leren kennen, bookmark je favorieten, of bespreek met je boekhouder of businesspartner wie wat opvolgt. Zo hou je meer tijd over voor wat echt telt: ondernemen.

deel dit nieuwsbericht via