5 financiële tips voor het einde van het jaar

08-12-2022
Geschreven door Mark Peeters

Aankoop van een nieuwe plug-in hybride voor 01/01/2023

Een plug-in hybride combineert een benzinemotor en een elektromotor. Korte ritten kunnen puur elektrisch en dus zonder emissie afgelegd worden. Opladen doe je thuis of op je bestemming.

De plug-in hybride (PHEV) is tot en met 31/12/2022 zeer voordelig fiscaal aftrekbaar tussen 96,3% en 100%.  Wel onder voorwaarde dat ze minder dan 50gkm co2 uitstoten en dat er een verhouding is van tenminste 0,5 kwh/100 kg tussen de batterijcapaciteit en het voortuiggewicht.

Voor plug-in hybride wagens aangekocht vanaf 01/01/2023 wordt de aftrekbaarheid van brandstoffen begrensd tot 50%, de elektriciteitskosten niet.

Je hoeft de wagen op die datum nog niet in bezit te hebben, het is voldoende dat er een getekende bestelling is voor 01/01/2023.

Stort je sociale bijdragen bij indien dit nodig is

Bekijk nu of je nog sociale bijdrage dient bij te storten, als spontane reserve, nu je werkelijk inkomen van 2022 zo goed als zeker is.  Stort de bijdrage nog voor 24/12/2022, dan is deze als kost nog 100% aftrekbaar in 2022.

De investeringsaftrek werd verhoogd naar 25% tot december 2022

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij je een bepaald percentage van de aanschaffingswaarde van je investeringen mag aftrekken van de belastbare winst van je onderneming.  Dit regime is geldig onder bepaalde voorwaarden.

Normaal gezien bedraagt deze aftrek 8% maar om het economisch klimaat aan te moedigen had de overheid dit voor een beperkte periode verhoogd naar 25%.

Dienstencheques

Betalingen voor dienstencheques geven recht op een belastingvermindering.  In Vlaanderen bedraagt de belastingvermindering 20% op een maximumbedrag aan cheques van € 1530 per belastingplichtige. Dit levert een belastingvermindering op van maximaal €306.

Merk op dat gehuwde of wettelijk samenwonende partners beiden kunnen genieten van dit fiscale voordeel. Daarom wordt er aangeraden om te controleren hoeveel er besteed is bij de ene partner om tijdig cheques te bestellen bij de andere partner.

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn voor 50% aftrekbaar als beroepskost, mits de waarde van €250 incl. btw niet overschreden wordt.  De btw is volledig aftrekbaar voor geschenken met een waarde van minder dan €50 en dit voor maximaal één geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie.  De btw is niet aftrekbaar voor rookwaren en sterke dranken.  Champagne, wijn en dergelijke dranken vallen niet onder de noemer sterke dranken en kunnen dus ook op bovenstaande manier afgetrokken worden als beroepskost.

Je kan steeds terecht bij je dossierbeheerder met vragen.

deel dit nieuwsbericht via