5 tips om een nog betere ondernemer te worden
Vrijheid, autonomie, flexibiliteit, het tot leven brengen van een geweldig idee, geld verdienen. Allemaal redenen om ondernemer te willen worden. Ondernemen is een vak en vakmanschap is een kwestie van het opbouwen van kennis, vaardigheden en ervaring.
Er zijn wel wat valkuilen verbonden aan ondernemerschap; denk maar aan tijdsgebrek, financiële bekommernissen, gebrek aan focus of onduidelijke afspraken.
Dankzij de kracht van een visie en de doelgerichtheid kan je blijvend stappen zetten in de ontwikkeling van je zaak en als ondernemer. Maar hoe pak je dat aan?
Opmaken en updaten van de structuur van je onderneming
Start met het bepalen van je ‘waarom’. Welke redenen liggen aan de basis van je beslissing om te gaan ondernemen en welke meerwaarde kan dat je klanten bieden.
Maak ook een reële inschatting van je inkomsten. Hoeveel klanten denk je te kunnen overtuigen en hoeveel zullen zij kopen van je product of dienst?
Bepaal wat je vaste kosten zullen zijn, wanneer je break–even zal draaien, welke investeringen je nodig hebt om je product of dienst aan de man te brengen en hoe je dit alles zal financieren. Bekijk zeker ook de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.
Deze basisvragen moet je zorgvuldig beantwoorden bij aanvang. Denk er ook aan deze regelmatig te herzien in functie van veranderende economische omstandigheden. Investeer ook voldoende tijd in het monitoren van je budget en het begrijpen van je cashflow. Op deze manier vermijd je financiële stress.
Focus
Als ondernemer ben je heel enthousiast, maar zorg ervoor dat je jezelf niet voorbijloopt, focus op de essentie en doe dat goed. Klant is koning maar cijfer je eigen belangen niet weg. Heb je het gevoel dat het allemaal te veel wordt? Dan kan je voor een loopbaanbegeleiding kiezen met een loopbaancheque. Daar bespreek je bijvoorbeeld hoe je meer voldoening uit het ondernemerschap kan halen of hoe je een beter evenwicht kan vinden tussen werk en privéleven. Je betaalt € 40 voor de eerste 4 uur begeleiding, en de volgende keer voor 3 uur.
Prijszetting
Er zijn verschillende manieren om je prijs te bepalen:
- kosten gebaseerd: je bepaalt een prijs die hoger ligt dan de kosten
- waarde gebaseerd: je bepaalt je prijs op basis van de waarde die je biedt aan potentiële klanten. Denk bijvoorbeeld aan tijdwinst, comfort,…
- markt gebaseerd: evalueer wat de prijszetting is van concurrenten en bepaal je prijs op basis van die info
Bekijk ook de rentabiliteit (hoeveel verdien je eraan) versus de populariteit (hoeveel verkoop je ervan) van je aanbod. Wanneer je iets weinig verkoopt en er weinig aan verdient dan kan je er beter mee stoppen.
Streef naar de hoogst mogelijke prijs die de klant wil betalen voor je product of dienst; bekijk dus zeker ook je prijselasticiteit.
Vergeet je eigen loon niet
Wanneer je start met je onderneming moet je in je ondernemingsplan mee opnemen hoeveel jouw
loon is om goed te kunnen leven. Een onderneming is pas gezond als de ondernemer ook financieel gezond is.
Werk niet enkel in je zaak, maar ook aan je zaak
Bij het managen van een onderneming komt heel wat kijken. Het is meer dan een idee tot leven brengen. In één keer komt er ook administratie, financiën, marketing, verkoop… bij. Hierdoor blijft er minder tijd over om je bezig te houden met je business idee en voel je je als ondernemer vaak gevangen in operationele zaken.
Kleine ondernemers kunnen slim gebruik maken van de kracht en kwaliteiten van andere personen. Administratie die blijft liggen kan je bijvoorbeeld perfect uitbesteden aan een externe partij. Op deze manier krijg je weer extra tijd voor zaken die je echt graag doet. Voor financiële beslissingen kan je de mening vragen van een accountant en/of een adviseur van de bank.
Neem zeker ook de tijd om je bedrijf vanop afstand te bekijken en strategische beslissingen te nemen. Vraag feedback aan je klanten, leveranciers, familie of andere ondernemers. Buitenstaanders hebben een ander perspectief op de zaak en kunnen ideeën opwerpen die je zelf nog niet hebt bedacht.
De toekomst is zoals het verleden, met één verschil: het verleden ligt vast… aan de toekomst kan je werken.
Heb je nog vragen in verband met dit artikel of kan je ondersteuning gebruiken? Neem contact op met je dossierbeheerder of met een van de liberoo diensten.