5 Tips om je onderneming te onderscheiden op de arbeidsmarkt

19-07-2022
Geschreven door Bieke Hendrickx

Met de schaarste op de arbeidsmarkt is het vandaag de dag nog belangrijker om je als werkgever te onderscheiden. Wij delen graag 5 tips waarmee jij werknemers kan aantrekken.

Thuiswerk

Sinds Corona is thuiswerk bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Heel wat werknemers willen dit voordeel ook in de post corona periode graag behouden. Structureel thuiswerk aanbieden kan dus zeker een pluspunt zijn.

Wanneer werknemers minimum één dag per week structureel van thuis uit werken kan je bovendien een thuiswerkvergoeding toekennen van maximum €140,15 per maand (actueel bedrag sinds 01/06/2022). De thuiswerkvergoeding is een netto vergoeding en is vrijgesteld van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing voor de werkgever en de werknemer. Een win-win voor beide dus.

Voorzie je als werkgever geen internetverbinding, laptop of randapparatuur voor je werknemer om van thuis uit te werken? Dan kan je nog een additionele netto vergoeding van €20 per maand toekennen.

We raden aan een thuiswerkpolicy te voorzien waarin alle afspraken rond thuiswerken genoteerd staan.

Flexibele werkuren

Met glijdende uurroosters kan je de werknemers zelf laten bepalen wanneer ze hun werkdag starten en eindigen. Je bepaalt als werkgever de stamtijden, dit zijn de uren waarop werknemers verplicht aanwezig moeten zijn op de werkvloer.

Daarnaast wordt er ook vastgelegd in het arbeidsreglement hoeveel uur per week de werknemer minimum moet werken en hoeveel er maximum gewerkt kan worden zonder overloon te betalen. Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om binnen de referteperiode (bijvoorbeeld één jaar) de glijtijdteller terug op 0 te krijgen.

Bijvoorbeeld:

  • glijtijd voormiddag: tussen 8u – 10u
  • stamtijd voormiddag: 10u – 12u
  • middagpauze: tussen 12u – 13u
  • stamtijd namiddag: 13u – 16u
  • glijtijd namiddag: 16u – 18u
  • minimum aantal uren per week: 35 uur
  • maximum aantal uren per week: 43 uur

Via glijdende uurroosters geef je werknemers dus de vrijheid om hun uren zelf te bepalen maar je zorgt er ook voor dat ze verplicht aanwezig zijn binnen een bepaalde tijdsblok.

Extralegale verlofdagen

Je kan als werkgever extralegale verlofdagen voorzien. Voor sommige sectoren worden deze vastgelegd. Als er sectorieel niets bepaald is, kan je als werkgever zelf kiezen om extralegale verlofdagen te voorzien of er meer aan te bieden dan bepaald in de sector.

Cafetariaplan

Via een cafetariaplan kan je werknemers de mogelijkheid geven om hun loonpakket zelf uit te breiden. Als werkgever kan je een bepaald budget voorzien dat van de eindejaarspremie of van het bruto maandloon wordt afgehouden. Het kost je als werkgever niet meer en je werknemer kan het loonpakket indelen volgens eigen behoeften.

Enkele voorbeelden die je via een cafetariaplan kan voorzien zijn:

  • warrants
  • bedrijfswagen
  • fietslease
  • internetabonnement
  • extra vakantiedagen
  • pensioensparen
  • smartphone

Verzekeringen

Je kan aan de werknemer verzekeringen toekennen zoals een hospitalisatieverzekering en/of een groepsverzekering. Let wel, dit zijn collectieve voordelen dus je moet ze toekennen aan een categorie van werknemers. De categorisatie kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van arbeiders/bedienden of functiecategorieën. Je kan er ook voor kiezen om ze aan alle werknemers toe te kennen.

Bij de hospitalisatieverzekering voorziet de werkgever de aansluiting van de werknemer. Indien de werknemer andere gezinsleden wil aansluiten betaalt hij hiervoor meestal een kleine bijdrage. Een hospitalisatieverzekering betaalt de medische kosten van een opname in het ziekenhuis wegens ziekte, ongeval of bevalling terug. De premies die je als werkgever betaalt zijn vrijgesteld van sociale bijdragen.

De groepsverzekering is een extralegaal pensioen. Als werkgever bouw je een spaarpot op voor de werknemer die hij mag gebruiken als hij op pensioen is. Daarnaast voorzien sommige groepsverzekeringen ook een overlijdensdekking, een vaste som geld voor de nabestaanden van de werknemer bij overlijden.

Heb je interesse om een van deze opties verder te bekijken? Contacteer onze collega’s van liberoo loon-en personeelsbeheer om je bij te staan.

Bron: SD Worx en Securex

deel dit nieuwsbericht via