6 tips om de aangifte van je personenbelasting te optimaliseren

20-06-2019

We hebben een greep genomen uit enkele mogelijke belastingverminderingen in de aangifte personenbelasting. Let op, per gewest gelden andere voorwaarden. We hebben enkel rekening gehouden met de Vlaamse belastingverminderingen, deze zijn van toepassing op belastingplichtigen die in het Vlaamse Gewest wonen.

  1. Optimaliseer de dienstencheques door niet meer cheques te bestellen dan het fiscale maximum. Dit wil zeggen dat wanneer het maximale bedrag van aangekochte cheques bereikt wordt, het tijd wordt om de volgende cheques te bestellen op naam van de partner. Wat de bovengrens is en hoeveel fiscaal voordeel je hebt kan je hier terugvinden.
  2. Maximaliseer het bedrag dat gestort wordt in pensioensparen. Voor 2021 kan je kiezen uit twee fiscale maximumbedragen. Er kan jaarlijks 990 euro gestort worden in het klassieke pensioensparen, tot de leeftijd van 65 jaar bereikt is. Dit levert een belastingbesparing van 30% op. Het is mogelijk om jaarlijks 1.270 euro te storten in een klassiek pensioenfonds, maar dan bedraagt de belastingvermindering 25%. De eindbelasting in beide gevallen bedraagt 10% op het opgespaarde tegoed op de leeftijd van 60 jaar. De stortingen die uitgevoerd worden tussen de leeftijd van 61 – 65 jaar zijn belastingvrij, maar leveren wel een belastingvermindering op. In deze periode is het aan te raden om het maximale bedrag van 1.260 te gaan storten. Meer weten over de actuale stand van zaken. Lees dan even hier verder.
  3. Verzamel alle documenten die nodig zijn voor het invullen van de aangifte personenbelasting. De fiscus is reeds van vele inkomsten en belastingverminderingen op de hoogte, maar zeker niet van alles. Wat niet aangegeven wordt in de aangifte, zal geen belastingvermindering opleveren. Enkele voorbeelden hiervan zijn attesten van fiscale giften en uitgaven voor kinderopvang/kampen.
  4. Sinds inkomstenjaar 2018 is het mogelijk om de ingehouden roerende voorheffing op dividenden terug te vorderen via de aangifte personenbelasting. De uitkerende vennootschap zal roerende voorheffing inhouden op de uitkering van een dividend aan natuurlijke personen. Lees er hier meer over.  Dit kan ook van toepassing zijn op beleggingsportefeuilles.
  5. Een vriend of familie een (financieel) duwtje in de rug geven door het toekennen van een winwinlening levert een voordeel op. Het geld dient geleend te worden aan een zelfstandige (eenmanszaak, zaakvoerder of vennootschap) die het beroepsmatig gebruikt. Een particulier kan zo tot € 75.000 lenen aan een Vlaamse kmo met een looptijd van 5 – 10 jaar. De kredietgever krijgt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de lening.
  6. Het is mogelijk om te investeren in een startende of zeer jonge onderneming. Afhankelijk van de grootte van deze onderneming, zal er een belastingvermindering van 30% of 45% toegekend worden op de inbreng. Het kapitaal dient volledig volstort te worden en de aandelen dienen minimaal 48 maanden aangehouden te worden.

Bezorg ons steeds de nodige documenten voor het invullen van de aangifte personenbelasting, zodat wij deze tijdig in kunnen dienen.

Wij hebben handige checklists ter beschikking die je helpen om alle documenten en gegevens aan ons te bezorgen.

Neem zeker contact op met jouw dossierbeheerder om na te gaan of er nog andere belastingverminderingen mogelijk zijn.

deel dit nieuwsbericht via
6 tips om de aangifte van je personenbelasting te optimaliseren