9 cybersecurity tips die elk bedrijf zou moeten volgen

14-05-2021

Gebrek aan opleiding in cybersecurity, zwakke wachtwoorden en slechte praktijken van werknemers zijn de eerste oorzaken van ransomware.  

Denk aan dit scenario: je werknemer klikt onschuldig op een link in een e-mail en voordat je het weet worden je zakelijke bestanden door een cyberaanvaller gekaapt. Er zijn maar luttele seconden voor nodig om onherroepelijke schade aan te richten aan je systemen en hackers zijn altijd op zoek naar nieuwe slachtoffers. 

Daarom is een meerlaagse benadering tot ransomware met bedrijfscontinuïteit en herstel na noodgevallen (BCDR) zo belangrijk. Deze aanpak stelt organisaties in staat normale activiteiten snel te hervatten als beveiligingsmaatregelen het af laten weten.

Wij hebben onze beste adviezen verzameld over hoe je je bedrijf proactief tegen cyberaanvallen kunt beschermen. We zetten onze 9 tips op een rijtje.

1.Voer een veiligheidsrisicobeoordeling uit

Begrijp de meest kritische bedreigingen voor je bedrijf, zoals systeemstoringen, gebruikersfouten en kwaadaardige menselijke handelingen en bepaal de impact die deze
kunnen hebben op uw bedrijf.

2. Zorg voor bewustwording bij je werknemers

Voer bewustmakingstrainingen uit voor je hele personeelsbestand om gebruikers te informeren over veelvoorkomende scams en vermijdingstechnieken. Zorg ook dat je  trainingscurriculum relevant is en regelmatig wordt bijgewerkt, omdat cybersecuritydreigingen zich voortdurend ontwikkelen.

3. Voorzie verschillende beschermingslagen

Voer een wachtwoordbeleid in dat sterke wachtwoorden vereist en controleer de accounts van je medewerkers op gelekte gegevens door monitoring van het dark web. Gebruik
firewall-, VPN- en antivirustechnologieën om ervoor te zorgen dat je netwerk en eindpunten niet kwetsbaar zijn voor aanvallen. Extra’s: Overweeg verplichte meervoudige authenticatie, doorlopende netwerkmonitoring en versleuteling van harde schijven.

4. Hou je software up-to-date

Niet-gepatchte of verouderde software maakt het mogelijk dat een bedreiging door je beveiliging breekt. Cybercriminelen buiten kwetsbaarheden in software uit met verschillende  tactieken om toegang te krijgen tot computers en gegevens. Managed service providers (MSP’s) kunnen dit automatiseren voor bedrijven zoals het uwe, met een tool voor monitoring en beheer op afstand. Vergeet niet om ook je mobiele telefoons up-to-date te houden.

5. Werk een cybersecurity beleid uit

Schrijf en verspreid een duidelijke set regels en instructies over cybersecuritypraktijken voor medewerkers. Dit varieert van bedrijf tot bedrijf, maar kan ook beleid inzake het gebruik van sociale media omvatten, het meenemen van eigen apparaten, authenticatie-eisen en meer.

6. Maak back-ups van je gegevens

Dagelijkse (of frequentere) back-ups zijn vereist om te herstellen van corruptie of verlies van gegevens als gevolg van beveiligingsinbreuken. Overweeg het gebruik van een gegevensbeschermingstool met de hulp van uw MSP die periodiek gedurende de dag incrementele back-ups van gegevens maakt om gegevensverlies te voorkomen.

7. Zorg voor een goede uptime

Kies voor een krachtige gegevensbeschermingsoplossing die “instant herstel” van gegevens en toepassingen mogelijk maakt. 92% van de MSP’s melden dat klanten met producten voor
herstel van de bedrijfscontinuïteit na rampen minder vaak te maken hebben met aanzienlijke stilstand door ransomware en snel weer verder kunnen. De uitval van toepassingen kan een aanzienlijke invloed hebben op het vermogen van een bedrijf om inkomsten te genereren.

8. Weet waar je gegevens zich bevinden

Hoe meer plaatsen gegevens bevatten, hoe groter de kans dat onbevoegden er toegang toe krijgen. Gebruik gegevensopsporingstools om gegevens te vinden en op de juiste manier te beveiligen, samen met zakelijke Software-as-a-Service (SaaS) toepassingen die bedrijfscontrole over gegevens mogelijk maken

9. Regel de toegang tot computers

Elk toegangspunt brengt een afzonderlijk risico met zich mee, dus beperk de toegang van medewerkers tot de specifieke gegevens die ze nodig hebben om hun werk uit te voeren.
Daarnaast moeten beheerdersrechten alleen aan vertrouwd personeel worden gegeven.

Wil je jezelf toch extra beschermen? Bekijk dan eens de cyberverzekering. Deze dekt deels de opgelopen schade na een cyberaanval. 

 

Meer weten over cybersecurity?

Op zoek naar info rond cyberverzekeringen? Onze collega’s van team verzekeringsadvies helpen je graag verder.

deel dit nieuwsbericht via
9 cybersecurity tips die elk bedrijf zou moeten volgen