Aansprakelijkheid voor managementvennootschappen

18-02-2022
Geschreven door Raf Van de Weyer

In België blijkt uit recente studies dat het aantal  managementvennootschappen die worden opgericht jaarlijks toeneemt. Bij het oprichten van een managementvennootschap is het belangrijk dat de vennootschap en haar bestuurder(s) volledig verzekerd zijn voor bepaalde risico’s waarvoor ze aansprakelijk kunnen gesteld worden.

Een praktijkvoorbeeld

Jade heeft 15 jaar ervaring als sales adviseur in loondienst.  Nu wil ze graag op zelfstandige basis gaan werken via een eigen managementvennootschap. Haar inkomsten worden op dit moment niet langer onderworpen aan personenbelasting, maar aan vennootschapsbelasting. Dit valt wel wat voordeliger uit. Echter, de bescherming die Jade als werknemer had, valt weg nu ze via haar managementvennootschap werkt. Nu kan ze aangesproken worden voor elke fout die ze maakt tijdens het uitoefenen van haar activiteit.

Hoe kan ze zich beschermen?

  1. De beroepsaansprakelijkheid dekt de verdedigingskosten en schadeloosstellingen die de managementvennootschap verschuldigd zou zijn aan een opdrachtgever voor gemaakte fouten in de dienstverlening. De BA uitbating is een goede aanvulling, waarbij je je verzekerd voor schade aan derden.
  2. Een klassieke bestuurdersverzekering beschermt je privé vermogen in situaties waarin je persoonlijk aansprakelijk gehouden wordt om schade te betalen. Ook is er tussenkomst voor de verdedigingskosten die voortvloeien uit een schade eis tegen jou in je hoedanigheid als (statutair) bestuurder. Bestuurdersfouten binnen de eigen managementvennootschap zijn niet standaard verzekerd in de meeste contracten op de Belgische markt.
  3. De EPL of aansprakelijkheid voor tewerkstellingspraktijken dekt claims die te maken hebben met discriminatie, intimidatie en onterecht ontslag. Wetten en richtlijnen met betrekking tot tewerkstelling zorgen voor een steeds betere bescherming van werknemers en meldingen kunnen leiden tot dure schadevergoedingen.

Meer weten? Wij geven graag meer uitleg:  verzekeringsadvies@liberoo.be.

deel dit nieuwsbericht via
aansprakelijkheid