AI: de stille kracht achter jouw ondernemingssucces

08-11-2023
Geschreven door Ellen Jelders

Ben je een ondernemer met een klein bedrijf en denk je dat artificiële intelligentie (AI) meer iets is voor de tech-reuzen en futuristische films? Niets is minder waar! De wereld van AI heeft de deuren wagenwijd opengezet voor bedrijven van elke omvang. Tijd om op ontdekkingstocht te gaan. 

AI kan je je voorstellen als een assistent die nooit slaapt, een creatieve partner die in enkele seconden visuele meesterwerken genereert of een marktanalist die onophoudelijk de laatste trends opspoort – en dat alles zonder de complexiteit die je misschien zou verwachten. Niet langer toekomstmuziek, maar een handige realiteit voor de Vlaamse ondernemer die vooruit wil. 

Van het genereren van antwoorden op moeilijke mails en het vertalen van teksten tot het in een handomdraai genereren van verbluffende beelden en video’s. AI-tools zijn verrassend eenvoudig in gebruik en vaak gratis of heel betaalbaar. Ze zijn ontworpen om je leven gemakkelijker te maken, je productiviteit te verhogen en je te laten focussen op wat je het liefste doet: je bedrijf laten groeien. 

Laten we een kijkje nemen naar enkele toegankelijke en praktische AI-toepassingen die vandaag al beschikbaar zijn voor jouw onderneming.  

Schrijf ijzersterke teksten

Chat GPT is een slim programma dat kan praten en schrijven zoals een mens. Een virtuele gesprekspartner die je vragen kan beantwoorden, je kan helpen met advies of teksten voor je kan schrijven. Slimmer en accurater dan Google en de basisversie is gratis beschikbaar. Met de betaalde variant kan je een stap verder gaan: de informatie is actueler en je kan bestanden opladen om analyses uit te voeren en beelden opladen. Enkele voorbeeldjes: 

  • klantenservice: ondernemers kunnen Chat GPT integreren op hun websites om als een geautomatiseerde klantenservice-agent te fungeren, die 24/7 beschikbaar is om klantvragen te beantwoorden 
  • contentcreatie: Chat GPT kan helpen bij het genereren van schrijfcontent voor blogs, sociale media posts of met het opstellen van e-mails en rapporten 
  • programmering en automatisering: voor bedrijven die bezig zijn met softwareontwikkeling of websitebeheer, kan Chat GPT assisteren bij het schrijven van code of het automatiseren van repetitieve taken 
  • educatie en training: het kan worden gebruikt om educatieve materialen te genereren of om medewerkers te trainen in bepaalde onderwerpen door interactieve Q&A-sessies 
  • vertaling: Chat GPT kan ondernemers helpen bij het vertalen van documenten 
  • ondersteuning bij besluitvorming: het kan ook dienen als een brainstormpartner door informatie te verstrekken of ideeën te genereren voor zakelijke uitdagingen. 

Er bestaan verschillende alternatieven voor Chat GPT zoals bijvoorbeeld Bard (Google) en Bing chat. De gratis versie heeft heel wat functionaliteiten.  

Prachtige beelden

Er bestaan heel wat AI-gestuurde tools voor het genereren van beelden en het maken van video’s die van grote waarde zijn voor ondernemers.  Zonder veel technische expertise of dure software kan je zelf sterke visuele content creëren. De tools ‘leren’ en worden met de dag sterker.  

Hoewel Canva voornamelijk bekend staat als een ontwerpplatform, bevat het AI-elementen die ontwerpsuggesties bieden en het gemakkelijker maken voor gebruikers om professioneel ogende ontwerpen te maken. 

DALL-E is een AI-programma gemaakt door OpenAI, hetzelfde bedrijf achter Chat GPT. Het maakt nieuwe afbeeldingen op basis van wat je vraagt, een zogenaamde ‘prompt’. Geef je bijvoorbeeld volgende prompt “een mannelijke kapper die de haren knipt van een vrouw met lang blond haar en een geel kleedje”, dan creëert  DALL-E een afbeelding die aan deze beschrijving voldoet. Het is alsof je een kunstenaar hebt die elk idee dat je hebt kan tekenen of schilderen.  

Adobe Firefly is een heel sterk alternatief voor Dall-E. Ben je op zoek naar geschikte beelden voor je website, folder of sociale media? Door een eenvoudige tekstopdracht krijg je het beeld dat je zoekt. De beelden zijn realistischer dan de output van Dall-E en dus ideaal voor dagelijks gebruik. 

Leonardo ai is een goed alternatief met heel wat gratis tools en opties.  

Aantrekkelijke video’s

De prijs voor het maken en aanpassen van video’s kan vaak hoog oplopen. Het gebruik van op AI-gebaseerde tools kan helpen om kosten te drukken en flexibeler om te gaan met bestaand beeldmateriaal. 

Capcut is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke app die verschillende voordelen biedt voor video- (en beeld-) bewerking. Bijsnijden, ondertitelen, effecten en filters toevoegen, … Alles met een simpele druk op de knop.  

Opus Clip leent zich dan weer perfect om langere video’s in verschillende korte filmpjes om te zetten. De AI-technologie analyseert je video om de meest boeiende momenten te identificeren, haalt relevante hoogtepunten uit je video en rangschikt ze naadloos opnieuw tot verschillende virale korte video’s. Je kan het programma gratis testen, maar om het beste resultaat te behalen is een betaalde versie aan te raden.  

Heb je een video die je wil ondertitelen? Probeer Captions dan eens. Je zal versteld staan van het resultaat! Wil je je video omzetten naar een andere taal? Dan is HeyGen een geweldige tool. Dankzij de AI-technologie wordt het gesproken woord en de mondbeweging aangepast naar een taal naar keuze. Incroyable, n’est-ce pas? 

Ben je er klaar voor?

Geloof het of niet, kunstmatige intelligentie is klaar om jouw onderneming te ondersteunen. Weg met het complexe jargon en ontoegankelijke technologieën; vandaag de dag staat AI volledig in dienst van de ondernemende geest. Ontdek hoe jij zonder technische voorkennis je productiviteit verhoogt, creativiteit ontgrendelt en je concurrentie voorblijft. 

deel dit nieuwsbericht via