Anders of alternatief verlonen

08-11-2023
Geschreven door Heidi Ruts

Vaak krijgen we van onze klanten de vraag: ‘Ik wil graag mijn personeel iets extra geven, maar het kost mijn bedrijf zoveel en men houdt hier in vergelijking zo weinig aan over.’    

Wel, het verloningspakket van je personeel hoeft niet enkel uit een brutoloon te bestaan. Er zijn heel wat alternatieve verloningsvormen die boven op het brutoloon gegeven kunnen worden, zonder dat dit een stevige impact heeft op de loonkost. 

What’s in a name?

Alternatieve verloning is een samenvattend begrip voor alle toevoegingen op het normale brutoloon van je medewerkers. Deze voordelen op het loon zijn vaak fiscaal voordeliger in vergelijking met een gewone brutoloonsverhoging. 

De meest gekende alternatieve verloningsvormen zijn de bedrijfswagen, maaltijdcheques en ecocheques, maar er zijn nog heel wat andere, minder bekende mogelijkheden. 

Enkele andere vormen van alternatieve verloning zijn extra vakantiedagen, kostenvergoedingen, het mobiliteitsbudget, de mogelijkheid om een wagen of fiets te leasen, een loonbonusplan, warranten, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. 

Verwar alternatieve verloning niet met een cafetariaplan. Een cafetariaplan is een vorm van alternatieve verloning waarbij je medewerkers naar eigen keuze en behoefte een gedeelte van hun loon kunnen invullen binnen de mogelijkheden die je zelf als werkgever bepaalt. 

Interessant voor werknemer en werkgever!

 Het aanbieden van een alternatieve verloningsvorm houdt voordelen in zowel voor de werknemers als voor de werkgever.  

Zo zijn de loonkosten die je als werkgever hierop betaalt lager en hebben deze verloningsvormen een hogere nettowaarde voor je werknemers. 

 Je boost je werkgeversimago. Op de huidige arbeidsmarkt hechten werknemers meer en meer belang aan een verloningspakket dat uit meer dan alleen een basisbrutoloon bestaat.  

 En ook niet onbelangrijk, er zijn heel wat alternatieve verloningsvormen die niet vallen onder de toepassing van de loonnorm van 0% voor de periode 2023-2024. Op deze manier kan je toch je medewerkers belonen zonder dat dit een impact heeft op de loonnorm. 

Hou er ook rekening mee dat een aantal alternatieve verloningsvormen een collectief karakter hebben. 

 Heb je vragen in verband met alternatief verlonen of wil je graag meer info, neem dan zeker contact op met Heidi Ruts, HR Adviseur bij liberoo (mail: hr@liberoo.be of telefonisch: 03/641.83.00) 

 

 

 

deel dit nieuwsbericht via