Auteursrechten, niet voor de ontwikkeling van software programma’s

16-10-2023
Geschreven door Michaël Van de Weygaert

Het fiscaal stelsel van de auteursrechten werd met ingang vanaf 2023 hervormd. Deze hervorming blonk niet uit in helderheid en had onder meer de vraag doen rijzen of het schrijven van computerprogramma’s (software-activiteiten) nu wel of niet binnen het materiële toepassingsgebied van de gewijzigde auteursrechtenregeling valt (onverminderd de overgangsregeling die geldt in 2023).

De minister van Financiën heeft, in een antwoord op een mondelinge parlementaire vraag, laten weten dat de rulingcommissie naar aanleiding van de hervorming “een gedragslijn” heeft aangenomen op basis waarvan zij “binnen de contouren van de nieuwe wettelijke regels geen mogelijkheid ziet om rulings af te leveren met betrekking tot inkomsten uit overdracht en licentieverlening van auteursrechten voor softwareprogramma’s”.

Hieruit kunnen voorzichtigheidshalve de intenties van de Administratie worden afgeleid in die zin dat de gewijzigde fiscale regeling voor auteursrechten steeds de bedoeling heeft gehad om computerprogramma’s uit te sluiten. Zonder wetgevend ingrijpen of negatieve rechtspraak zullen de controlediensten van de Administratie dan ook de instructies krijgen om de auteursrechten op computerprogramma’s niet toe te staan.

De blijvende onduidelijkheid blijft evenwel een gigantisch probleem voor veel belastingplichtigen. De zogenaamde “FAQ-lijst” van de Administratie over het gewijzigde toepassingsgebied van de auteursrechten zou, naar verluid, gereed zijn, maar werd op heden nog niet gepubliceerd.

Bovendien blijft het ook afwachten op het arrest van het Grondwettelijk Hof  in de hoop dat meer duidelijkheid én meer rechtszekerheid wordt geboden over het gewijzigde fiscaal stelsel van de auteursrechten.

 

Bron: Integraal Verslag Kamercommissie Financiën 4 oktober 2023, CRIV 55 COM 1188, 26

deel dit nieuwsbericht via