Bankswitching maakt overstappen naar nieuwe bank nog makkelijker

10-08-2017

Vanaf 1 februari 2018 wordt het voor de consument eenvoudiger om over te stappen naar een andere bank. Hij zal namelijk niet langer zelf zijn nieuwe rekeningnummer moeten doorgeven aan pakweg zijn werkgever of leveranciers. Ook regelmatige betalers worden ingelicht. Zijn nieuwe bank zal dat werk op zich nemen.

De meldingen van het nieuwe rekeningnummer gebeuren via de interbancaire dienst Bankswitching. De dienst heeft betrekking op doorlopende overschrijvingen, overschrijvingen met memodatum, domiciliëringen en terugkerende inkomende overschrijvingen. Via een formulier zal de klant kunnen aangeven voor welke betalingsopdrachten hij zijn nieuwe rekeningnummer wil doorgeven.

Bankswitching geeft het nieuwe rekeningnummer door aan schuldeisers waarvoor een domiciliering bestaat en aan terugkerende betalers. Schuldeisers en terugkerende betalers kunnen zich op voorhand aanmelden bij Bankswitching als ze de meldingen digitaal willen ontvangen. Zo niet krijgen ze de meldingen per brief.

Naast de vlotte regeling van domiciliëringen en terugkerende betalingen zorgt de bankoverstapdienst er ook voor dat uw betaalkaarten bij uw vorige bank worden geschrapt en dat uw zichtrekening bij uw oude bank wordt vereffend en het saldo wordt overgeschreven naar uw nieuwe rekening.

De kosten voor de uitbating van Bankswitching worden gedragen door de banken zelf. Voor de klant is er aan de dienst geen kost verbonden.

Online tariefsimulator

Bankswitching is een verplichting die voorkomt uit de omzetting van een Europese richtlijn.
Naast regels rond de overstap naar een andere betaalrekening bevat de richtlijn ook regels rond de vergelijkbaarheid van vergoedingen voor betaalrekeningen en de toegang tot basisbankdiensten. De Belgische wetgeving op die laatste vlakken is al uitgebreid, waardoor er weinig aanpassingen nodig zijn.

In lijn met de Europese richtlijn zal een online tariefsimulator worden ontwikkeld voor de vergelijking van zichtrekeningen tussen banken. Die simulator moet het voor de consument mogelijk maken om op een gemakkelijke en transparante manier tarieven van verschillende banken te vergelijken.

Meer informatie kan u vinden op www.bankswitching.be

deel dit nieuwsbericht via
Bankswitching maakt overstappen naar nieuwe bank nog makkelijker