Begroting 2023-2024: impact op de ondernemer

24-10-2022
Geschreven door Ellen Jelders

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de begroting voor 2023 en 2024. We sommen even op wat een mogelijke impact kan hebben op jou als ondernemer. 

  1. De btw op gas en elektriciteit blijven permanent op 6%. Er zullen accijnzen worden ingevoerd als de prijzen normaliseren.  
  2. Er wordt een korting voorzien op de patronale bijdragen. Dit steunmechanisme wordt in het leven geroepen om de sterke stijging van de loonkosten door de automatische indexering te counteren.  In het eerste en het tweede kwartaal worden de werkgeversbijdragen op het extra loon door indexering kwijtgescholden. Voor het derde en vierde kwartaal komt er uitstel van betaling tot 2025. 
  3. De belastingvermindering voor de tweede woning verdwijnt vanaf 2024. Deze maatregel is niet van toepassing op bestaande contracten. 
  4. Er zal een indexering van de vennootschapsbijdrage voorzien worden. 
  5. Het toepassingsgebied van auteursrechten zal sterk worden ingeperkt. De regering voorziet een periode van twee jaar om de auteursrechten te hervormen. 
  6. Flexi-jobben zal in de toekomst mogelijk worden in andere sectoren, bijvoorbeeld de zorg- en de landbouwsector.  
  7. Het aantal fiscaal gunstige uren voor jobstudenten zal worden uitgebreid. 
  8. Er komt een daling van de lasten op arbeid. 

 

Het doel van de regering is om voor het einde van het jaar met een gedetailleerde uitwerking te komen van een eerste fase.  

deel dit nieuwsbericht via