Optimaliseer je personenbelasting

13-05-2022
Geschreven door Wout Maerschalck

In dit artikel worden de meest voorkomende belastingverminderingen aangehaald en enkele optimalisaties welke mogelijk zijn in de personenbelasting.

Kosten kinderopvang

Voor de uitgaven voor kinderopvang die aan de voorwaarden voldoen, heb je recht op een belastingvermindering van 45% van de uitgaven. Je mag maximaal 14 EUR per opvangdag en per kind jonger dan 14 jaar (of jonger dan 21 jaar bij een zware handicap) inbrengen als uitgaven.

Alimentatie

Betaalde onderhoudsgelden geven een aftrekbare besteding voor 80% van de effectief betaalde bedragen in dat kalenderjaar, dit wilt zeggen dat je deze mag aftrekken van je netto – belastbaar inkomen.

Dienstencheques

In Vlaanderen heb je recht op een belastingvermindering van 20% op de aangekochte dienstencheques met een maximum van 306 EUR belastingvermindering per persoon.

Dit wilt zeggen dat enkel de eerste 170 dienstencheques aftrekbaar zijn per persoon. Als je op jaarbasis meer cheques besteld kan je dus best de bestelling opsplitsen op naam van jou en je partner, zo kan de belastingvermindering benut worden voor 340 cheques.

Pensioensparen

Voor pensioensparen geldt een federale belastingvermindering van 30%  als je een bedrag stort dat maximaal 990 EUR bedraagt. Als je deze grens van 990 EUR overschrijdt kan je maximaal een bedrag storten van 1.270 EUR, je krijgt dan een belastingvermindering aan 25%.

Indien je op zijn minst dezelfde belastingvermindering aan 25% wilt bekomen dan de maximum belastingvermindering aan 30% zal je dus een som moeten storten van 1.188 EUR of meer.

Giften

Giften aan een erkende instellingen geven een federale belastingvermindering van 45% op de gedane gift. De gift dient minimaal 40 EUR te bedragen aan éénzelfde erkend goed doel.

Rechtsbijstandverzekering

Indien je een aparte rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten en deze voldoet aan enkele wettelijke voorwaarden kan je een belastingvermindering bekomen van 30% van de gestorte premie tot een maximale vermindering van 124 EUR.

Indien je een rechtsbijstandsverzekering hebt neemt je best contact op met je makelaar om na te gaan of deze voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor deze belastingvermindering.

Vrijstelling dividenden

Elke natuurlijk persoon kan op de eerste 800 EUR aan dividend waarop roerende voorheffing werd ingehouden een terugvordering vragen via de aangifte personenbelasting. Het dividend moet afkomstig zijn van individuele aandelen, dividenden op aandelenfondsen komen niet in aanmerking. Deze roerende voorheffing zal verrekend worden met het te betalen saldo personenbelasting. Als er geen verschuldigd saldo personenbelasting is, zal het bedrag alsnog worden terugbetaald.

Langetermijnsparen

Het langetermijnsparen (tak21/tak23) geeft recht op een fiscaal voordeel van 30% met een maximum van 2.350 EUR per persoon. Je kan dus maximaal een vermindering bekomen van 705 EUR. Het langetermijnsparen zit wel in dezelfde korf als de  federale aftrek van de hypothecaire leningen. De Vlaamse woonbonus 2016-2019  kan wel gecumuleerd worden met deze vermindering.

Winwinlening

In Vlaanderen kan je als particulier maximaal 75.000 EUR per jaar lenen aan één of meer kmo’s onder de vorm van een winwinlening. Je profiteert dan van een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent op het gemiddeld saldo van het nog verschuldigde kapitaal. Het maximaal voordeel bedraagt dus 1.875 EUR per jaar. Als de kmo je niet kan terugbetalen, kan de kredietgever 40% van het nog verschuldigde bedrag terugkrijgen via een éénmalig belastingkrediet.

Sociale bijdragen

Geen belastingvermindering maar een mogelijkheid tot besparing. Indien er op het einde van het kalenderjaar nog onbetaalde sociale bijdragen zijn zal er een eenmalige verhoging van 7% aangerekend worden, zorg dus dat je sociale bijdragen voor het kalenderjaar tijdig betaald zijn.

 

Heb je nog vragen rond de optimalisatie van je personenbelasting, neem dan zeker even contact op met je liberoo dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via