Belastingvermindering & optimalisatie personenbelasting

12-09-2024
Geschreven door Gert Verhesen

Je hebt de mogelijkheid om een deel van je uitgaven of investeringen van 2024 via de personenbelasting te recupereren.  Hier zijn enkele veel voorkomende manieren om belastingvermindering te realiseren.

1. Pensioensparen  

Bij het aangaan van een contract pensioensparen heb je de keuze uit twee fiscale spaargrenzen:

  • tot maximaal € 1020 sparen met een belastingvermindering van 30% (€ 306 maximaal)
  • tot maximaal € 1.310 met een belastingvermindering van 25% (€ 327,50 maximaal)

Hou rekening met een eindbelasting van 8% wanneer je je pensioenleeftijd bereikt.

2. Langetermijnsparen(levensverzekering/hypotheek 2de woning)  

Je kan sparen (tak 21/23) of investeren met een belastingvoordeel via het stelsel van langetermijnsparen. Bij langetermijnsparen hangt het maximumbedrag af van je persoonlijke situatie:

  • het absolute fiscale maximumbedrag (2024) bedraagt € 2.450
  • de mogelijke belastingvermindering bedraagt 30% van je spaarbedrag

Als je het absolute maximumbedrag spaart, kan je zo tot € 705 belastingvermindering krijgen.  Opgelet: het maximum van de fiscale korf (€ 2.450) is gecombineerd en bestaat uit de levensverzekering, de federale aftrek hypotheek en de Vlaamse woonbonus stelsel 2016 -2019. Heb je voor je tweede woning een lening afgesloten vóór 2024? Dan valt je tweede woning nog onder het stelsel van het langetermijnsparen. 

De eindbelasting is een taks van 10 % op je kapitaal wanneer je de leeftijd van 60 jaar bereikt. 

3. Winwinlening 

De winwinlening is een specifiek type lening dat aangeboden wordt om particulieren aan te moedigen, geld te lenen aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Het is een lening met bepaalde voordelen voor zowel de kredietgever als de kredietnemer, vandaar de term “win-win”.

Je kan fiscaalvriendelijk geld lenen aan een onderneming met een belastingvermindering van 2,5% op het openstaande kapitaal en een intrestvoet tussen 2,875% en 5,75%. De leningstermijn varieert van 5 tot 10 jaar.  Er kan maximaal € 75.000 geleend worden. Meer info over de winwinlening vind je hier.

4. Giften 

Bij een schenking aan een erkende instelling heb je bij een minimale storting van € 40 recht op een belastingvermindering van 45%. 

5. Dienstencheques 

In Vlaanderen leveren dienstencheques je mogelijk 20 % belastingvermindering op. Een cheque van € 9 kost je dus € 7,20 wat je een voordeel van € 1,80 oplevert. Voor Brusselaars ligt het voordeel lager; daar recupereer je € 1,35 per cheque. Er is in 2024 een algemeen plafond van € 1.720 voor diensten- en wijk-, werk- of PWA-cheques samen per persoon. Voor Vlaanderen kan je maximaal 174 dienstencheques per persoon aankopen; in Brussel is dit maximaal 163 cheques. 

6. Kosten kinderopvang 

Voor de uitgaven voor kinderopvang die aan bepaalde voorwaarden voldoen, heb je recht op een belastingvermindering van 45 % van de uitgaven. Je mag maximaal € 15,70 per opvangdag en per kind jonger dan 14 jaar inbrengen als uitgave. Voor kinderen met een handicap bedraagt de leeftijdsgrens 21 jaar.  

7. Alimentatie 

Betaalde onderhoudsgelden geven een aftrekbare besteding voor 80% van de effectief betaalde bedragen in dat kalenderjaar; dit wil zeggen dat je deze mag aftrekken van je netto – belastbaar inkomen. 

8. Vrijgesteld dividend 

Voor inkomstenjaren 2020 tot 2023 kon je maximaal € 240 aan roerende voorheffing recupereren (voor een maximum dividend van € 800).

Voor inkomsten 2024 (aanslagjaar 2025) werd het bedrag geïndexeerd en kan je maximaal € 249,90 roerende voorheffing recupereren (dividend € 833)

9. Taxshelter voor kmo’s 

Wie tot € 100.000 nieuwe aandelen koopt in een starters- of groeibedrijf geniet een belastingvermindering van: 

  • 30% of 45% op de inbreng bij nieuwe ondernemingen 
  • 25% op de inbreng bij bestaande ondernemingen 

De aandelen dienen minimaal 5 jaar bijgehouden te worden. 

10. Laadpaal voor particulieren in 2024

De belastingvermindering bedraagt 15% voor wie investeerde in laadpalen in de periode van 1 januari 2024 tot en met en 31 augustus 2024. Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend, is beperkt tot € 1.750 per laadpaal en per belastingplichtige. Het moet gaan om een intelligent, vast laadstation.  Deze aftrek is niet cumuleerbaar met beroepsgebruik of met terugbetaalbaarheid van kosten voor werknemer of bedrijfsleider. 

11. De huur kan niet meer altijd  worden afgetrokken als beroepskost

Als je de huur wil opnemen in je beroepskosten, ben je nu verplicht om de belastingdienst meer informatie te geven over de eigenaar, de locatie, de huur en het deel van de huur dat je wil aftrekken van je beroepskosten. Er dient dus een extra bijlage toegevoegd te worden aan je belastingaangifte. Lees er hier meer over.

12. Hogere belastingvrije fietsvergoeding

Als je werkgever een fietsvergoeding betaalt omdat je je van en naar je werk verplaatst met de fiets, dan is deze vergoeding voor het inkomstenjaar 2024 belastingvrij tegen een tarief van € 0,35 per km, met een maximum van €3.500. Deze vrijstelling geldt enkel als je géén werkelijke beroepskosten aftrekt.

13. Minder gekende belastingverminderingen 

Naast de bekendere belastingverminderingen, zijn er enkele minder bekende waar je mogelijk kan van profiteren. Hier zijn enkele voorbeelden: aandelen van erkende ontwikkelingsfondsen, rechtsbijstandverzekering, vriendenkapitaal, fiscaal aftrekbare adoptiekosten (20 %), belastingvermindering elektronische motorfietsen, … 

Het is belangrijk om te benadrukken dat de specifieke regels en bedragen kunnen variëren van jaar tot jaar. Heb je vragen?  Neem dan zeker contact op met je liberoo dossierbeheerder. 

deel dit nieuwsbericht via