Bitcoin: bubbel of een nieuwe vorm van geld in de financiële wereld?

18-05-2018

Bitcoins in het nieuws associeer je met anonieme betalingen aan cybercriminelen én de afwezigheid van een controlerende overheid (analoog geld) of een andere tussenpartij zoals een bank of PayPal. Hierdoor verdwijnt het vertrouwen dat de Bitcoin een ruilmiddel is met waarde. In dit artikel beschrijven we d.m.v. vraag en antwoord kort de neutrale feiten betreffende het gebruik en belasting op deze digitale munt.

Wat is een Bitcoin ?

Bitcoins zijn cryptovaluta. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt omdat het werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het Bitcoin-netwerk regelt de uitgifte van nieuwe Bitcoins zelf, controleert de transacties en zorgt dat er niet valsgespeeld kan worden (Blockchain – technologie).

Hoe werkt een blockchain?

Betalingen worden gegroepeerd in een cryptologisch beveiligd “block” samen met andere digitale transacties die in een tijdsspanne van tien minuten voorkomen. Vervolgens wordt dit block naar het gehele netwerk gestuurd. Dit block wordt toegevoegd aan een lijst van oude blocks van transacties. Een blockchain is dus een decentraal grootboek of databank die alle digitale transacties bijhoudt. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk waar alle deelnemers van het netwerk samen het eigendom gelijk verdelen. De open, cryptografische (verbergen of versleutelen v.d. verzonden informatie) en decentrale eigenschappen van een blockchain stellen mensen in staat om elkaar te vertrouwen en brengen ook meer veiligheid met zich mee t.o.v. cyberaanvallen. Bitcoins zijn dus eigenlijk pseudo-anoniem.

Waarom stijgt en daalt de koers van Bitcoins zo snel?

Hier speelt de wet van vraag en aanbod op een open markt. Als er minder Bitcoins beschikbaar zijn op de markt stijgt de prijs ervan.

Wat is een wallet? en waar worden de Bitcoins opgeslagen?

Een wallet is de sleutel tot jouw cryptomunten. De munten zelf bevinden zich in de blockchain. Je kunt de wallet online bewaren, dit is gemakkelijk maar niet zo veilig, of offline wat het proces moeilijker maakt maar veiliger. Een private key stelt gebruikers in staat om bitcoins uit een wallet te nemen of ze naar anderen te sturen, en moet worden beschermd om de bitcoins van een gebruiker veilig te houden.

Is de bitcoin een officieel betaalmiddel en waar kan je met Bitcoin betalen?

In 2015 besliste het Europees Hof dat Bitcoins een wettig betaalmiddel zijn. De handel hierin is dus vrijgesteld van btw. Op steeds meer plaatsen worden bitcoins geaccepteerd.

Hoe wordt een meerwaarde op Bitcoins belast?

Er zijn drie belastingcategorieën voor de winsten die voortvloeien uit handel in Bitcoins.

  • Speculatie: divers inkomen; wanneer je cryptomunten snel verhandelt zal je 33% belastingen moeten betalen (Ruling 2017.852 5/12/2017).
  • Investering: als je de context op lange termijn bekijkt en je verkoopt Bitcoins van 2010, wordt dit beschouwd als beheer van een goede huisvader en zal je geen belastingen moeten betalen. De bewijslast ligt bij de belastingplichtige vermits de fiscus denkt dat dit speculatief is.
  • Beroepsactiviteit: nu val je onder de gebruikelijke belastingsregels voor het broepsinkomen. Het percentage zal afhangen van de hoogte van je jaarlijkse inkomsten uit de cryptomunten.

Besluit

Bitcoins kunnen een toegevoegde waarde zijn in een beleggingsportefeuille maar wees voorzichtig, gebruik een hardware wallet en investeer geen geld dat je niet kan missen.

deel dit nieuwsbericht via
Bitcoin: bubbel of een nieuwe vorm van geld in de financiële wereld?