Btw-spelregels bij de verkoop van je personenwagen

27-06-2024
Geschreven door Bart Didelez

Veel bedrijven zijn hun wagenpark aan het vergroenen, wat betekent dat huidige voertuigen verkocht zullen worden. Hierbij kunnen specifieke btw-regels gelden. Bij de aanschaf van een personenwagen door een bedrijf is de btw maximaal 50% aftrekbaar. Door een tolerantie van de btw zal er bij latere verkoop slechts 50% van de prijs aan btw onderworpen zijn.

Hieronder een overzicht van mogelijke situaties die zich kunnen voordoen.

Btw berekenen bij een afgesproken bedrag exclusief btw

Heb je met de koper een bedrag exclusief btw afgesproken? Dan is de toepassing van deze tolerantie eenvoudig. Deel de verkoopprijs door twee en bereken op de helft 21% btw.

Btw berekenen bij een afgesproken bedrag inclusief btw

Als de afgesproken prijs inclusief btw is, wordt de berekening complexer. De btw moet worden berekend op de helft van de verkoopprijs excl. btw. Stel dat de verkoopprijs inclusief btw €5.000 bedraagt, dan trek je eerst de btw af om het bedrag zonder btw te bepalen (de maatstaf van heffing).  Dit doe je door het bedrag inclusief btw door 1,105 te delen. €5.000 gedeeld door 1,105 is €4.524,89, wat je vervolgens deelt door 2 om het bedrag te krijgen waarop 21% btw moet worden aangerekend.

Berekeningsvoorbeeld

  • maatstaf van heffing zonder btw: €2.262,45 + €0,00 btw
  • maatstaf van heffing met btw: €2.262,44 + €475,11 btw
  • totaal factuur: €5.000,00 (inclusief btw)

Verkoop aan particulieren versus btw-plichtigen

Bij verkoop aan een particulier is de berekeningswijze van de inbegrepen btw minder belangrijk. Zij kunnen deze btw immers niet recupereren. Voor jezelf is het dan wel belangrijk om deze tolerantie toe te passen zodat je netto meer overhoudt.

Bij verkoop aan een btw-plichtige is het van groot belang om duidelijk te laten weten hoe je de factuur zal opmaken. Als je dit niet doet kan dit voor nodeloze discussies zorgen. Voor je klant is er uiteraard een verschil in netto prijs afhankelijk van welke methode er gekozen wordt.

Verplichte factuurvermelding bij toepassing van de tolerantie

Wanneer je de tolerantie toepast, moet je op de factuur vermelden: “Bijzondere maatstaf, toepassing circulaire nr. 36/2015 van 21.09.2015”.

Aankoop zonder aftrekbare btw

Opgelet ! Als je de personenwagen zelf hebt gekocht zonder btw kan je geen gebruik maken van deze tolerantie. Je zal bij verkoop steeds 21% btw moeten toepassen op de marge (zijnde het verschil tussen aan- en verkoopprijs)

Ook als bij de aankoop meer dan 50% van de btw werd afgetrokken (bijvoorbeeld omdat de personenwagen voor verhuur bedoeld was), kun je deze uitzondering niet toepassen.

Dit systeem is enkel van toepassing voor personenwagens en is mogelijk door een tolerantie. Het is niet verplicht om deze tolerantie toe te passen.

Heb je vragen? Neem dan zeker contact op met je dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via