Corona update

22-10-2021
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Coronapremie: niet langer wachten.

Sinds 1 augustus kunnen werkgevers een coronapremie bestellen, in de vorm van consumptiecheques. Dat is mogelijk bij een erkende uitgever en voor een maximum van 500 euro per werknemer.

De coronapremie blijkt populair te zijn in verschillende sectoren. Dat is niet verwonderlijk, want als werkgever moet je slechts een patronale bijdrage van 16,5% betalen op de premie. De premie valt bovendien buiten de loonnorm van 0,4%. De werknemer zelf ontvangt de premie netto, omdat er geen bedrijfsvoorheffing en persoonlijke RSZ op verschuldigd zijn.

Wacht niet langer om uw coronapremies te bestellen.
In een eerste fase hebben wij u aangeraden om de onderhandelingen in je sector af te wachten, omdat anders het risico bestond op onverwachte kosten. Dat gevaar is intussen geweken.
Wij raden aan om niet langer te wachten met het bestellen van je coronapremie (consumptiecheques). De RSZ heeft immers aangekondigd dat men zal controleren of de coronapremie ten laatste op 31/12/2021 werd uitgereikt aan je werknemers. Zo niet, dan zal de coronapremie als een gewone premie beschouwd worden, waardoor jij en je werknemers de normale sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn.

Coronapremie populair in veel sectoren

De coronapremie kan worden toegekend in bedrijven en sectoren die ondanks de coronacrisis “goede resultaten” hebben geboekt. Maar de term “goede resultaten” werd nergens gepreciseerd. Veel sectoren maken van die interpretatievrijheid gebruik om coronapremies in te voeren in het kader van de tweejaarlijkse sectoronderhandelingen die momenteel volop aan de gang zijn.
In alle sectorakkoorden die tot nu toe werden afgesloten, zagen we de coronapremie opduiken. Het bedrag en de wijze van toekenning verschilt van sector tot sector. In de meeste sectoren werden niet de hoogst mogelijke coronapremie van 500 euro voorzien, maar een lager bedrag. Enkele voorbeelden:
• PC 140.05 – Verhuissector
Alle werknemers met minstens 5 dagen tewerkstelling in de maand september 2021 (dagen gedekt door een Dimona-aangifte), hebben recht op een consumptiecheque van 125 euro.
• PC 136/222 – Papier- en kartonbewerking
De ondernemingen krijgen tot 17 december 2021 de tijd om zelf te onderhandelen. Bereiken ze geen akkoord dan moet er een coronapremie van 200 euro worden toegekend aan alle werknemers die hebben gewerkt tijdens de periode van 13 maart 2020 tot en met 30 juni 2021. Bovendien zijn er specifieke voorwaarden voorzien.

Geen risico meer op een dubbele coronapremie

Het gevaar op een dubbele coronapremie, waarvoor we in augustus 2021 waarschuwden, is ondertussen geweken. De modellen van individuele overeenkomst of collectieve arbeidsovereenkomst bevatten daarom intussen een “clausule van voorafname”. Zo’n clausule zorgt ervoor dat je geen twee keer zal moeten betalen en dat het maximumbedrag van 500 euro niet zal overschreden worden.

Je kunt dus op beide oren slapen als je deze modellen gebruikt. Wens je zo’n model te bestellen? Contacteer dan je dossierbeheerder bij liberoo loon- en personeelsbeheer.

Soepele corona-werkloosheid toch verlengd tot 31 december 2021

Op 17 mei kondigde de regering aan dat de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “coronavirus” werd verlengd tot 30 september. En dat waarschijnlijk voor het laatst.
Onlangs heeft de regering toch beslist om de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “coronavirus” in alle sectoren te verlengen tot 31 december 2021.

 

Bron: Securex nieuwsbrief 102021

deel dit nieuwsbericht via
Verzekering tegen fiscale controle toegelicht