Daar is ie dan, de koopkrachtpremie
De afgelopen maanden is er heel wat verschenen in de media rond de koopkrachtpremie. Via de koopkrachtpremie zouden werkgevers toch een extraatje kunnen geven aan hun personeel ondanks de loonnorm van 0% die van toepassing is in 2023-2024. Deze premie, in de vorm van een cheque, zou toegekend kunnen worden als er sprake is van hoge of uitzonderlijk hoge winst. Maar op sectorvlak moest nog onderhandeld worden over welke soort winst het gaat en wat nu juist hoog of uitzonderlijk hoog is.
Indien je toch eerder een koopkrachtpremie zou toekennen, zou de kans bestaan dat je toch nog een sectoraal opgelegde koopkrachtpremie moest toekennen. De premie die je dan al had toegekend, zou dan aanzien kunnen worden als gewoon loon, waarop de gewone sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing van toepassing zijn.
Sinds 1 juni 2023 zijn de sectoronderhandelingen aan de gang en inmiddels hebben 2 sectoren de modaliteiten met betrekking tot de toekenning van de premie vastgelegd. Het betreft paritair comité 200, waaronder de meeste bedienden in ons land vallen en paritair comité 124 van de bouwsector.
Wat houdt de koopkrachtpremie in?
De premie wordt toegekend als een elektronische of papieren cheque. Werknemers kunnen deze besteden aan voeding of ecologische producten en diensten (net zoals bij maaltijdcheques en ecocheques). Wanneer er sprake is van hoge winst, mag de premie maximaal 500 euro bedragen; als er sprake is van uitzonderlijk hoge winst, dan is dit maximaal 750 euro.
De koopkrachtpremie is vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing; er is enkel een bijzondere patronale bijdrage verschuldigd van 16,5 %. Deze bijdrage is volledig fiscaal aftrekbaar. Deze premie wordt toegekend ten laatste in december 2023 (tenzij anders bepaald door de sector). Je werknemers kunnen hun cheque besteden tot en met 31 december 2024. De modaliteiten van toekenning kunnen per sector afwijken. Het is dus belangrijk om de sectorakkoorden af te wachten, moesten deze nog niet beschikbaar zijn.
Paritair comité 200 – aanvullend paritair comité voor de bedienden
Voor de bedienden onder PC 200 wordt de koopkrachtpremie toegekend uiterlijk in december 2023, als er in 2022 hoge of uitzonderlijk hoge winst is gemaakt.
De premie wordt toegekend aan de bedienden die op 30 november 2023 minstens 1 maand in dienst zijn. Het bedrag van de premie zal worden aangepast in functie van de gewerkte en gelijkgestelde dagen. Voor deeltijdse werknemers wordt het bedrag van de koopkrachtpremie ook geproratiseerd. Als er al een koopkrachtpremie werd toegekend, mag deze verrekend worden met de sectorale premie. Eveneens moeten de werknemers voor 15 december 2023 schriftelijk worden ingelicht over de toekenning van de koopkrachtpremie.
Paritair comité 124 – bouwsector
Voor de arbeiders onder PC 124 wordt de koopkrachtpremie toegekend uiterlijk in december 2023 als er in 2022 hoge of uitzonderlijk hoge winst is gemaakt.
De premie wordt toegekend in de loop van de maand december 2023 aan alle arbeiders die dan in dienst zijn. Het bedrag van de premie zal worden aangepast in functie van de gewerkte en gelijkgestelde dagen. Voor deeltijdse werknemers wordt het bedrag van de koopkrachtpremie ook geproratiseerd. Bovendien mag de som van de premies slechts maximaal 15 % van de winst in 2022 bedragen; indien dit meer is, moeten de individuele premies pro rata verminderd worden. Als er al een koopkrachtpremie werd toegekend, mag deze verrekend worden met de sectorale koopkrachtpremie.
En wat met de andere sectoren?
Voor de andere sectoren is het nog even wachten op een sectorakkoord of op de publicatie van het sectorakkoord. Wij blijven dit op de voet opvolgen. Er is geen reden tot haast, want je hebt nog voldoende tijd om het nodige te doen voor de toekenning van de koopkrachtpremie. Heb je nog vragen, of wil je graag meer informatie, dan kan je steeds met ons contact opnemen: hr@liberoo.be of 03/641.83.00.