De belangrijkste fiscale voordelen van een kleine vennootschap

11-04-2024
Geschreven door David Ryckaert

Kleine vennootschappen zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

  • aantal werknemers: 50
  • omzet (excl. btw): €9.000.000
  • balanstotaal: €4.500.000

Een recent wetsontwerp dat inmiddels is goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer trekt deze twee drempels naar boven. De omzet bedraagt maximaal €11.250.000 euro exclusief btw en het balanstotaal €6.000.000.

De nieuwe drempelbedragen zijn van toepassing op boekjaren die een aanvang nemen na 31 december 2023.

Verlaagd tarief vennootschapsbelasting

Als kleine vennootschap kan je genieten van het voordelig tarief van 20% vennootschapsbelasting op de eerste schijf van 100.000 euro winst. Deze maatregel is ingeroepen en heeft als doel kleine vennootschappen in België fiscaal te ondersteunen.

Om hiervan gebruik te maken, moet je vennootschap aan een viertal voorwaarden voldoen:

  • je valt onder de noemer ‘kleine vennootschap’
  • de minimumbezoldiging aan de bedrijfsleider(s) bedraagt €45.000 per bedrijfsleider per boekjaar (uitgezonderd voor een startende onderneming)
  • je mag geen financiële vennootschap zijn: de aandelen moeten minimaal 50% in handen zijn van een natuurlijk persoon

Als startende vennootschap kan je tijdens de eerste 4 boekjaren ook van het verlaagde tarief genieten zonder aan de minimumbezoldigingseis te voldoen, wat je financieel ten goede komt in de cruciale beginjaren.

Verlaagde roerende voorheffing voor dividenden

Bij een volledige of gedeeltelijke uitkering van de nettowinst is er sprake van dividend. Als kleine vennootschap kan je genieten van een verlaagd tarief van 20% of zelfs 15% dankzij de VVPR-bis regeling indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden:

  • de oprichting van de vennootschap vanaf 1 juli 2013
  • de inbreng is volstort in geld
  • er zijn geen preferente aandelen
  • de aandelen zijn in het bezit van oorspronkelijke aandeelhouders

Er zijn wel wachttijden verbonden aan de winstverdeling. Indien je gebruik wil maken van een verlaagd tarief van 20% moet je 2 opeenvolgende jaren wachten. Pas na het 3de boekjaar geldt het tarief van 15%.

Liquidatiereserves aanleggen om belastingen te besparen

Je kan als een kmo-vennootschap jaarlijks een deel van je belaste winst boeken op een afzonderlijke passiefrekening. Bij het aanleggen betaal je 10% bijkomende vennootschapsbelastingen. Na een wachttijd van 5 jaar kan je deze uitkeren aan 5% roerende voorheffing (totaal aan 15% RV). Keer je de liquidatiereserves vroeger uit, dan moet er 20% roerende voorheffing betaalt worden in plaats van 5%.

Bij een vereffening vermijd je de bijkomende 5% ongeacht de wachttijd.

Diverse andere fiscale voordelen voor kmo’s

  • gewone eenmalige investeringsaftrek van 8% op de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen die rechtstreeks verband houden met de werkzaamheden
  • bijkomende investeringsaftrek voor digitale investeringen, energiebesparende investeringen, beveiligingsinvesteringen: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/investeringsaftrek
  • bijkomende kosten bij een investering kan je in één keer in kosten nemen of gespreid in resultaat naar rato de afschrijvingsduur van de investering
  • kleine vennootschappen krijgen de eerste 3 boekjaren geen vermeerdering wegens onvoldoende voorafbetaling
deel dit nieuwsbericht via