De coronapremie is beschikbaar, maar wacht nog even met bestellen

05-08-2021

De premie werd al in mei aangekondigd, maar vanaf 1 augustus 2021 kan je hem ook effectief bestellen. De corona premie kan je bestellen in de vorm van een consumptiecheque bij één van de erkende uitgevers voor een maximum bedrag van €500.

Wacht nog even de sectoronderhandelingen af

Binnenkort starten de onderhandelingen in jouw sector. De kans is groot dat de coronapremie daar ter sprake komt. Zolang het niet duidelijk is wat je sector van plan is, raden wij sterk aan om te wachten met de toekenning van die premie.

We zetten de voorwaarden en de verschillende scenario’s even op een rij met enkele voorbeelden:

• wat is de coronapremie?
• hoe wordt de coronapremie fiscaal en parafiscaal behandeld?
• scenario 1: je sector voorziet een premie van € 500
• scenario 2: je sector voorziet een bedrag lager dan € 500
• scenario 3: je sector heeft niets voorzien
• wat met de reeds toegekende consumptiecheques?

Wat is de coronapremie?

Bedrijven of sectoren die ondanks de coronacrisis goede resultaten hebben behaald, kunnen een coronapremie toekennen. In de regelgeving wordt niet gedefinieerd wat er met “goede resultaten” wordt bedoeld. Dat kan dus op sectoraal of bedrijfsniveau ingevuld worden. Hoewel “premie” doet denken aan een cash bedrag, gaat het hier eigenlijk om een cheque. Meer bepaald een opvolger van de consumptiecheque, die men tot eind 2020 kon toekennen. Als werkgever bestel je een cheque bij een erkende uitgever. Je werknemer kan deze op zijn of haar beurt uitgeven in een handelszaak naar keuze (zie hieronder).

Welke geldigheidsduur heeft de nieuwe coronapremie?

geldig van  geldig tot
Bestelling bij een erkende uitgever is mogelijk  1/08/2021  31/12/2021
Besteding bij een handelaar die de cheques mag aanvaarden is mogelijk  1/08/2021  31/12/2022

 

Waar kunnen werknemers de coronapremie uitgeven?

De coronapremie (consumptiecheque) uitgeven kan bij volgende handelaars:

• kleinhandelszaken, met uitsluiting van e-commerce
• horecazaken, met uitsluiting van leveringsdiensten
• welnesscentra, met inbegrip van sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams
• toeristische attracties (Paritair comité nr. 333)
• bioscopen
• andere inrichtingen die behoren tot de culturele sector (erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid)
• bowlingzalen
• zwembaden
• fitnesscentra
• sportverenigingen voor wie een federatie bestaat
• schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en barbiers, tatoeage- en piercingsalons
• rijscholen

Die lijst is een forse uitbreiding ten opzichte van de ‘oude’ consumptiecheques.

Hoe wordt de coronapremie fiscaal en parafiscaal behandeld?

De coronapremie is fiscaal vrijgesteld en onderworpen aan patronale RSZ-bijdrage van 16,5%. De werknemer betaalt zelf geen bijdragen en krijgt dus 500 euro netto.

Dit alles geldt slechts wanneer aan volgende voorwaarden is voldaan:

• je kent de coronapremie toe op basis van een sectorale of ondernemings-cao. Eventueel kan dit ook via een schriftelijke individuele overeenkomst. Je kan modeldocumenten aanvragen bij jouw contactpersoon van Liberoo loon-en personeelbeheer.
• je kent de cheques toe tussen 1 augustus en 31 december 2021.
• het totale bedrag is maximum € 500 per werknemer. Elke cheque mag maximum € 10 waard zijn.
• de premie mag niet toegekend worden ter vervanging van een bestaand loonvoordeel (loon, premie…).
• de cheques zijn op naam van de werknemer
• de premie kan uitgekeerd worden op zowel een elektronische als een papieren drager. Een coronapremie op papieren drager moet uitdrukkelijk vermelden dat hij geldig is tot 31 december 2022. Cheques op papieren drager moeten ook vermelden dat zij slechts kunnen besteed worden in een beperkt aantal inrichtingen.

Opgelet, wanneer je ervoor kiest om een coronapremie toe te kennen, moet je dit voordeel toekennen aan iedereen in je onderneming, ofwel aan een bepaalde afdeling (b.v. de afdeling Sales). Het onderscheid arbeiders-bedienden is hierbij geen toegelaten criterium, omdat het juridisch niet “objectief” is.

Wacht liever nog even met bestellen

We begrijpen dat je je personeel wilt belonen voor het harde werk in moeilijke omstandigheden. Toch raden we aan om nog even af te wachten. De reden hiervoor is dat de sectoronderhandelingen binnenkort starten en de coronapremie een element zal zijn dat zeker op verschillende onderhandelingstafels zal liggen.

Er zijn 3 mogelijk scenario’s

Scenario 1: je sector kent een coronapremie van € 500 toe

Je sector zou je kunnen verplichten om een coronapremie van 500 euro toe te kennen, d.w.z. het maximumbedrag. Die verplichting geldt dan ook voor werkgevers die eerder al een coronapremie toekenden.

Worst case scenario: een voorbeeld
PanyCom NV kent in augustus 2021 voor 500 euro coronapremies toe aan het personeel. Later op het jaar moeten zij – als gevolg van de sectoronderhandelingen – nog eens 500 euro aan coronapremies betalen. Gevolg? PanyCom overschrijdt het maximumbedrag per werknemer, waardoor beide coronapremies volledig als loon wordt behandeld. Als gevolg zijn ze wel onderworpen aan bedrijfsvoorheffing en aan de normale RSZ-bijdragen. Bovendien had PanyCom slechts één premie van € 500 gebudgetteerd. PanyCom had in dit geval beter de beslissing van de sector afgewacht.

Scenario 2: je sector vult een gedeelte van het maximumbedrag in

In dit scenario voorziet de sector opnieuw een verplichte coronapremie, maar voor een bedrag kleiner dan 500 euro. In dat geval kan je vrijwillig het saldo toekennen als coronapremie in jouw onderneming, maar het is geen verplichting.
Ook in dit scenario moet je dus afwachten welk bedrag de sector zal voorzien. Enkel zo ben je zeker welk saldo je nog vrijwillig kan toekennen. Werkgevers die niet afwachten, riskeren een variant op het worst case scenario hierboven.

Scenario 3: je sector voorziet geen coronapremie

Wanneer je sector geen coronapremie voorziet, dan kan je vrijwillig een coronapremie toekennen in jouw onderneming, tot maximaal 500 euro. Ook in dit scenario wacht je best het akkoord tussen de sociale partners in de sector af. Daarna kan je zelf aan de slag en riskeer je niet langer een overschrijding van je budget.

Wat met de reeds toegekende consumptiecheques?

Er verandert vanaf 1 augustus 2021 ook één en ander voor de consumptiecheques die vorig jaar werden uitgereikt:

• ze blijven geldig tot 31 december 2022 (net als de nieuwe coronapremie)
• ze zullen vanaf 1 augustus 2021 ook kunnen worden besteed in de uitgebreide lijst van inrichtingen (zie hierboven “Bij welke handelaars zullen ze kunnen worden uitgegeven?”)

 

Bronverwijzing:
• Koninklijk besluit van 21 juli 2021 tot wijziging van artikel 19quinquies van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, Belgisch Staatsblad 29 juli 2021
• Artikel 57 tot 65 van de wet van 18 juli 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, Belgisch Staatsblad 29 juli 2021

deel dit nieuwsbericht via
De coronapremie is beschikbaar