De laadpaal fiscaal en financieel onder de loep: “it’s electrifying”

22-06-2023
Geschreven door Mark Peeters

Het thuis opladen van je auto geeft je het voordeel dat je je wagen kan opladen wanneer het jou past en dat de kostprijs hiervan gevoelig lager ligt.   Tegelijkertijd verdubbel je met een elektrische wagen al snel je elektriciteitsverbruik. Het is dus verstandig om je elektriciteitsleverancier te evalueren en eventueel over te stappen naar een goedkopere partij. In combinatie met zonnepanelen kan je de kostprijs laten dalen. Elektrisch rijden kost je ongeveer € 3,80 tot € 5,00 per 100 km. Daar moet je dan de kost van de laadpaal en installatie bijrekenen. 

Afhankelijk van het type laadpaal bedraagt de prijs tussen € 600,00 en € 1.500,00. Ook de kostprijs van verplichte keuring (€ 100,00) en de installatiekosten moet je daar nog bijrekenen. 

Fiscale aftrek laadpaal voor eenmanszaken en vennootschappen  

Als vennootschap of eenmanszaak is het mogelijk om de kosten van een laadpaal voor elektrische voertuigen verhoogd af te schrijven. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. 

  • de laadpaal moet in nieuwe staat verkregen zijn 
  • je laadpaal moet ook publiek zijn en dus vrij toegankelijk zijn voor andere gebruikers tijdens de normale openings- of sluitingstijden van de vennootschap.  
  • je laadpaal moet slim zijn. In dit geval registreert en communiceert de laadpaal de laadtijd en het laadvermogen in een beheersysteem waardoor het bedrijfsgebruik en gebruik voor andere toepassingen gesplitst kan worden.
  • de laadpaal moet op minimum vijf jaar afgeschreven worden 

Als niet alle voorwaarden vervuld zijn dan kan je vennootschap of eenmanszaak de laadpaal voor 100% afschrijven. 

Hoeveel bedraagt de verhoogde aftrek? 

De fiscale aftrek van de afschrijving bedraagt 150% voor afschrijvingen gedaan in de periode van 1 april 2023 tot en met 31 augustus 2024. De verhoogde aftrek wordt verleend vanaf het aanslagjaar waarin het laadstation operationeel en effectief publiek toegankelijk werd gemaakt. 

Recht op investeringsaftrek? 

Een vennootschap of eenmanszaak kan de gewone investeringsaftrek (8% sinds januari 2023) toepassen wanneer een nieuwe laadpaal wordt geïnstalleerd aan het bedrijf, maar niet wanneer het bedrijfspand en de privéwoning samenvallen. 

Opgelet! Je kan de gewone investeringsaftrek en de gewone kostenaftrek van 100% combineren, maar een combinatie van de gewone investeringsaftrek en de verhoogde kostenaftrek mag niet. 

Ecologiepremie +  

De Ecologiepremie + is een premie die wordt toegekend aan bedrijven die investeren in het Vlaamse gewest.  Je komt in aanmerking voor deze premie als je een laadstation plaatst dat voldoet aan enkele voorwaarden: 

  • de laadpaal moet voorzien zijn van intelligente snelladers (vermogen van minimum 50kW per laadpaal) 
  • je moet groene stroom gebruiken

 Het percentage van de premie hangt af van de grootte van je onderneming. Als kmo kan je een premie van 30% ontvangen op de kosten van de essentiële onderdelen van je laadstation. Als grote onderneming kan je rekenen op een premie van 15%.  

Voor de premie geldt trouwens geen voorwaarde op vlak van toegankelijkheid van de laadpalen. Je komt dus sowieso in aanmerking voor de premie als je laadstation aan de bovenvermelde voorwaarden voldoet, het maakt dus niet uit of je laadpaal besloten of publiek toegankelijk is. 

Fiscaal gezien is het dus aangeraden voor jouw vennootschap om de laadpaal publiek ter beschikking te stellen. 

Heb je vragen?  Neem dan zeker contact op met je dossierbeheerder. 

deel dit nieuwsbericht via