De onmiskenbare voordelen van de managementvennootschap
De managementvennootschap houdt zich bezig met het beheer van een andere onderneming namelijk de werk- of exploitatievennootschap. De management- en exploitatievennootschap zijn verbonden door een overeenkomst waarin de managementvennootschap zich ertoe verbindt de exploitatievennootschap te managen.
In de afgelopen vijf jaar heeft het aantal managementvennootschappen een opmerkelijke groei doorgemaakt, met bijna een verdubbeling. Steeds meer professionals, variërend van bedienden tot leidinggevenden, zien de voordelen in van het oprichten van een managementvennootschap als een strategie om hun belastingdruk te verlagen.
Het oprichten van een managementvennootschap heeft voordelen waardoor er meer en meer bedienden overschakelen naar een statuut van zelfstandige. De vennootschapsbelasting kent namelijk een lager tarief dan de personenbelasting. Door het loon te laten betalen via een managementvennootschap worden er bijgevolg minder belastingen geheven door de fiscus.
Door de hervorming van het wetboek van vennootschappen en verenigingen is er geen minimumkapitaal meer nodig van 18.550 euro om een managementvennootschap op te richten. Voldoende aanvangsvermogen is nu genoeg. Verder heeft de vennootschapsbelasting een voordelig tarief van 20% op de eerste schijf van 100.000 euro winst, hier zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. In de personenbelasting betaal je 50% belastingen als je inkomen meer dan 46.000 euro bedraagt.
Uiteraard moet elk geval apart bekeken worden om te zien of een managementvennootschap ook daadwerkelijk interessant is. Waar sta je in je loopbaan, welke kosten moet je zelf dragen, wat zijn je inkomsten. Ga hierover samenzitten met een specialist.
Samengevat zijn dit een aantal voordelen van de managementvennootschap:
1. Je betaalt minder belastingen
Zoals reeds aangehaald is het tarief van de vennootschapsbelasting lager dan de personenbelasting: 20% op de eerste schijf van 100.000 euro winst ten opzichte van 50% in de personenbelasting.
2. Opgepotte winsten sparen en later uitkeren via dividend
De winsten die de managementvennootschap maakt kunnen worden gereserveerd in een liquidatiereserve of VVPR bis-dividend. De uitkering van deze reserves kan na een wachttijd aan een fiscaalvriendelijk tarief van 5% roerende voorheffing (liquidatiereserve) of 15% VVPR bis-dividend.
3. Auto kopen op de managementvennootschap
Je kan via de managementvennootschap een wagen aankopen. Dit wil zeggen dat de aanschafwaarde en andere kosten geheel of gedeeltelijk kunnen worden ingebracht als kost. Indien de wagen gebruikt wordt voor privé verplaatsingen zal je wel belast worden op een voordeel alle aard in je personenbelasting.
4. Aftrek van bepaalde kosten
Alle kosten die je als zelfstandige maakt om een inkomen te verwerven of te behouden zijn aftrekbaar als kost; die kan je dus inbrengen.
5. Extra pensioenopbouw
Je kan tijdens je carrière als zelfstandige extra pensioen opbouwen door middel van pensioenvoorzieningen. Een veelgebruikte is een IPT, welke vaak gekoppeld is aan een verzekering gewaarborgd inkomen. Sparen via een VAPZ is een andere mogelijkheid.
Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan de oprichting van een managementvennootschap. Zo zijn er aan een dividenduitkering bepaalde voorwaarden verbonden. Heb je een onroerend goed in de zaak, dan zal je dit er bij liquidatie uit moeten halen wat extra kosten met zich mee kan brengen. Ook de extra pensioenopbouw is onderhevig aan grenzen.
Denk je erover een managementvennootschap op te richten? Stem dan zeker goed af met je boekhouder en breng samen jouw specifieke situatie in kaart.