De verzekering ambulante zorg
Een hospitalisatieverzekering is al jarenlang een populair extralegaal voordeel voor werkgevers. Hiermee kunnen bedrijven hun medewerkers een uitgebreide dekking aanbieden zonder medische selectie, tegen een aantrekkelijke premie en met de optie om gezinsleden mee te verzekeren.
Groeiende vraag naar bredere dekking
De laatste jaren neemt de vraag naar aanvullende waarborgen zoals tandzorg en ambulante kosten sterk toe. Hoewel het ziekenfonds een basisdekking biedt, blijft de eigen bijdrage voor heel wat medische kosten relatief hoog, zeker in vergelijking met sommige buurlanden. Steeds meer werkgevers zien hier een kans om een concreet voordeel te bieden: een verzekering die ook ambulante zorg vergoedt – iets waar vrijwel iedereen op een bepaald moment mee te maken krijgt.
Toegankelijker voor kleine ondernemingen
Waar collectieve gezondheidsverzekeringen vroeger voor bedrijven met minstens vijf werknemers waren weggelegd, zijn ze vandaag nog breder toegankelijk. Ook kleinere ondernemingen kunnen een gezondheidsverzekering aanbieden, zelfs als ze slechts één of enkele medewerkers hebben. Bij kmo’s wordt er steeds vaker meteen gekozen voor een ‘omnium health’-pakket, waarbij niet alleen hospitalisatiekosten gedekt worden, maar ook ambulante zorg en tandzorg. Voor kleine bedrijven, die in een krappe arbeidsmarkt op zoek zijn naar talent, kan zo’n uitgebreid pakket een aantrekkelijk extralegaal voordeel zijn om zich te onderscheiden.
Flexibele en transparante verzekeringen
Gezondheidsverzekeringen evolueren mee met de verwachtingen van zowel werknemers als werkgevers. Jongere generaties, die gewend zijn aan digitale diensten, verwachten een flexibele en transparante aanpak. Ze willen snel en eenvoudig online transacties kunnen uitvoeren en kiezen voor een zorgverzekering die aansluit bij hun persoonlijke noden.
Werkgevers hebben eveneens veranderende behoeften, een evolutie die nog werd versterkt door de pandemie. In sectoren waar de concurrentie om talent groot is, neemt de vraag naar aantrekkelijke extralegale voordelen toe. Bovendien wordt binnen grotere bedrijven gezondheidsverzekering steeds vaker meegenomen in collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s).
Meer aandacht voor preventie en mentale gezondheid
Preventie en welzijn op de werkvloer worden steeds belangrijker. De verzekeringssector zal zich in de toekomst dan ook sterker richten op preventieve maatregelen en geestelijke gezondheid. Deze trend is al ingezet en zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Sociale druk en werkgerelateerde stress kunnen ertoe leiden dat mensen hun gezondheid verwaarlozen. Een betere terugbetaling van welzijnsgerelateerde kosten kan werknemers stimuleren om hier meer aandacht aan te besteden. Op vlak van preventieve gezondheidszorg scoort België momenteel minder goed dan sommige andere Europese landen. Zo laat bijvoorbeeld slechts 65 % van de doelgroep zich screenen op borstkanker, terwijl dat in Finland meer dan 80 % bedraagt.
Hier ligt een belangrijke rol voor verzekeraars: preventie stimuleren, ziekte en bijkomende kosten helpen vermijden en mensen begeleiden naar de juiste zorgverlener. Toch blijft aanvullende gezondheidsverzekering afhankelijk van de basisdekking binnen de sociale zekerheid. Veranderingen binnen dit systeem zullen onvermijdelijk een impact hebben op de kosten en het aanbod van aanvullende verzekeringen.
Blijven investeren in kwaliteit
De Belgische gezondheidszorg behoort tot de beste ter wereld. Om deze kwaliteit te behouden, is voortdurende innovatie nodig. De verzekeringssector speelt hierin een cruciale rol door in te spelen op veranderende behoeften en klantgerichte oplossingen te bieden. Door flexibele en toekomstgerichte gezondheidsverzekeringen aan te bieden, kunnen werkgevers en werknemers blijven rekenen op een sterke en toegankelijke zorgverzekering.
Meer weten? Neem contact op met liberoo Verzekeringsadvies.
