Denken aan je pensioen

12-12-2017
Geschreven door Raf Van de Weyer

Hard werken en bij pensionering toe moeten komen met het wettelijke pensioen, niet iedereen ziet dit zitten. Hoe kan je het wettelijke pensioen aanvullen met fiscaal interessante spaarformules?

Klassieke pensioensparen
Het bedrag van de stortingen dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering is beperkt.

In 2021 (aanslagjaar 2022):

  • de ‘klassieke’ regeling: maximaal €990 met een belastingvermindering van 30%, dus max €297
  • de nieuwe regeling: maximaal €1.270 met een belastingvermindering van 25 %, dus maximaal €317,50.

Het is niet mogelijk om een groter bedrag te storten.  Er is echter geen minimumbedrag.

Als je limiet van €990 overschrijdt, wordt de belastingvermindering automatisch verlaagd naar 25%. De overschrijding is alleen voordelig als je meer dan €1.188 betaalt. Meer info rond pensioensparen vind je hier.

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (=VAPZ)
Een zelfstandige kan een extra pensioen opbouwen via een VAPZ, de jaarlijks te storten premie is afhankelijk van de sociale bijdragen die betaald worden. De betaalde premies komen in aanmerking voor een vermindering in de personenbelasting. Er kan een gewaarborgd inkomen gekoppeld worden aan een VAPZ, op die manier zal er tijdens een langdurige arbeidsongeschiktheid een vergoeding uitbetaald worden.

Groepsverzekering of IPT
Via de vennootschap kan er ook een extra pensioen opgebouwd worden voor de bedrijfsleider of zijn personeel. In dit geval stort de vennootschap premies om bij pensionering te voorzien in een aanvullend pensioenkapitaal. Hieraan kan ook een gewaarborgd inkomen gekoppeld worden, zodat er een maandelijkse vergoeding uitgekeerd kan worden bij langdurige arbeidsongeschiktheid. De betaalde premies komen in aanmerking als beroepskost in de vennootschap wanneer deze binnen fiscale marges blijven. De verzekeringsmakelaar zal hiervan een berekening maken.

Indien er geen voorschot uit de VAPZ of groepsverzekering opgenomen werd, zullen de extra pensioenopbouwformules uitgekeerd worden op de pensioenleeftijd (of ten vroegste vanaf 60 jaar). De uitkering wordt verschillend belast, naargelang leeftijd waarop de uitkering gebeurt.

Voor bijkomende inlichtingen kan u steeds terecht bij uw dossierbeheerder of bij ons team verzekeringsadvies.

deel dit nieuwsbericht via