Digitale verkoopplatformen binnenkort niet meer belastingvrij

28-03-2023
Geschreven door Ellen Jelders

Wanneer je regelmatig inkomsten genereert via online platformen als Vinted of Airbnb zal je binnenkort mogelijk belastingen moeten betalen op de opbrengsten. In lijn met de Europese richtlijn DAC7, verplicht de belastingdienst deze platformen binnenkort inzage te geven in de verdiensten van hun gebruikers.

Wat is DAC7?

Mat DAC7 wil de Europese Unie de fiscale transparantie in de digitale economie vergroten en het heffen van belastingen vereenvoudigen. De EU-lidstaten lopen door de intransparantie miljarden euro’s aan btw-inkomsten mis. DAC7 is onderdeel van een pakket maatregelen om deze situatie aan te pakken. De richtlijn verplicht online platformen om de Belastingdienst jaarlijks informatie aan te leveren over de gebruikers die via het platform geld verdienen.

Wat met Vinted

In het geval van Vinted zal onder andere de hoogte van de inkomsten je en je bank- en geboortegegevens met de fiscus gedeeld worden. De verplichting is van toepassing voor elke gebruiker die:

  • meer dan 30 items verkoopt of
  • jaarlijks meer dan €2000 verdient

Vinted verplicht gebruikers nu dan ook om -tegen eind 2023- een formulier in te vullen. Gebruikers die dit niet doen zullen maar beperkte toegang tot het systeem krijgen. Zo zullen de advertenties niet meer getoond worden en kan het geld van de persoonelijke Vinted-portemonnee niet gebruikt worden. Aankopen doen blijft wel mogelijk.

Hoeveel belastingen?

Indien het occasionele inkomsten betreft, voor sporadische en toevallige activiteiten, zullen deze als divers inkomen belast worden, dus aan 33%. Als je grotere sommen verdient via digitale platformen als Vinted of Airbnb, dan kunnen deze als beroepsinkomen beschouwd worden en dus zwaarder belast worden.

 

Heb je vragen? Overleg dan zeker even met je dossierbeheerder.

 

 

deel dit nieuwsbericht via