Doe voor 31/12/2021 je aangifte buitenlands onroerend goed

25-11-2021
Geschreven door Steve Decloedt

We hebben er al wat aandacht aan besteed in de nieuwsbrief van juni. We brengen deze wijziging echter graag nog een keer onder de aandacht.

Sinds vele jaren was de Belgische overheid in gebreke met betrekking tot haar fiscale behandeling van buitenlandse onroerende goederen. Als je in het verleden een onroerend goed had in het buitenland (verhuurd of niet verhuurd) dan diende je altijd de normale huurwaarde aan te geven in je fiscale aangifte. Niettegenstaande dit buitenlandse inkomen was vrijgesteld werd hiermee wel rekening gehouden om je belastingtarief te bepalen. Met een hoger buitenlands inkomen viel je dus sneller in een hogere belastingschijf.

Het Europees hof gaf aan dat dit discriminerend was, aangezien een gelijkaardig onroerend goed in België aan een veel voordeliger regime werd getaxeerd. Als je een tweede verblijf hebt in België dan wordt de belaste basis vastgesteld door een formule op basis van het kadastraal inkomen. Dat kadastraal inkomen is gelijk aan een huurwaarde teruggerekend naar het jaar 1975 en lag gemiddeld 20 tot 25% lager dan de normale huurwaarde.

Vanaf het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022) wil de Belgische overheid deze discriminatie aanpakken door een kadastraal inkomen vast te stellen voor alle buitenlandse onroerende goederen in handen van Belgische belastingplichtigen. Deze aangifte dient ten laatste te gebeuren voor 31/12/2021.

De fiscus zal op basis van de aankoopwaarde en het jaar van aankoop bepalen wat de normale huurwaarde is, teruggerekend naar het jaar 1975 op basis van de volgende formule:

  • gebouwen: actuele normale verkoopwaarde x 5,3 x correctiefactor op basis van het jaar van verwerving
  • onbebouwd: €2 per hectare

De aangifte kan snel en eenvoudig gebeuren via myminfin.be en dient te gebeuren voor 31/12/2021.

deel dit nieuwsbericht via
Buitenlands onroerend goed