Een wintersportongeval: heeft je werknemer recht op gewaarborgd loon?

19-03-2024
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Terwijl de lente zich langzaam aankondigt, trekken nog heel wat enthousiaste skiërs de komende weken naar de besneeuwde hellingen. Skiën biedt niet alleen plezier en ontspanning maar kan ook risico’s inhouden. Wat gebeurt er als een werknemer tijdens een skivakantie een ongeluk krijgt en tijdelijk niet kan werken?

 

Het basisprincipe

Werknemers, of het nu arbeiders of bedienden zijn, die buiten het werk om getroffen worden door een ongeluk of ziekte, behouden voor een vastgestelde periode het recht op een bepaald inkomen gefinancierd door hun werkgever.

 

De uitzonderingen

Er zijn echter situaties waarin de werknemer geen aanspraak maakt op dit gewaarborgd loon. Dit is het geval wanneer de werknemer:

 

  • een ongeluk heeft gehad tijdens de deelname aan een sportwedstrijd of -evenement waarvoor entreegeld gevraagd wordt en de deelnemers in om het even welke vorm vergoed worden.
  • arbeidsongeschikt is als gevolg van een door de werknemer zelf veroorzaakte ernstige fout. Dit concept van ‘ernstige fout’ wordt door de rechtspraak nauwgezet geïnterpreteerd.

Conclusie

Over het algemeen geldt dat een werknemer, die na een skiongeval niet in staat is te werken, recht heeft op gewaarborgd loon, mits aan de algemene voorwaarden voldaan wordt. Enkel wanneer aangetoond kan worden dat de arbeidsongeschiktheid een gevolg is van een van de bovengenoemde uitzonderingen, kan de betaling van het gewaarborgd loon geweigerd worden.

 

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met je dossierbeheerder bij liberoo Loon- en Personeelsbeheer via 03/641.83.00.

 

Bron: Securex

deel dit nieuwsbericht via