Eenmanszaak of vennootschap: wanneer switchen?
De beslissing om over te stappen van een eenmanszaak naar een vennootschap is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de groei en behoeften van je onderneming, toename van het risico, de aansprakelijkheid of een stijgende belastingdruk.
Aansprakelijkheid
Een belangrijke reden om over te stappen naar een vennootschap is de beperking van je aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen. In sommige vennootschappen, bijvoorbeeld de BV, is de aansprakelijkheid meestal beperkt tot het geïnvesteerde kapitaal, waardoor je persoonlijke bezittingen beter beschermd zijn.
In andere vennootschappen zoals de gewone commanditaire vennootschap of de VOF ben je wel persoonlijk aansprakelijk. Dus hoe meer je bedrijf groeit en hoe meer risico je moet nemen, hoe meer het wellicht aangewezen is om over te gaan naar een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
Fiscale overwegingen
Een tweede reden om over te stappen naar een vennootschap is de belastingdruk. In een eenmanszaak kan je winst belast worden tot wel 50 %. In een vennootschap betaal je maximum
25 % of meestal maar 20 % vennootschapsbelasting. Vanaf een bepaald winstniveau kan het dus interessanter zijn een vennootschap op te richten. Omdat elke situatie verschillend is, raden wij je aan om dit te overleggen met je dossierbeheerder.
Uitbreiding of overdracht
Er zijn nog andere redenen om over te stappen naar een vennootschap. Als je van plan bent je bedrijf uit te breiden of externe financieringen aan te trekken, dan zal je via een vennootschap gemakkelijker extra investeerders of kapitaal aantrekken.
Wil je een samenwerking aangaan met derden, dan biedt een vennootschap de juridische en financiële structuur die nodig is om de samenwerking te formaliseren en de verdeling van winsten vast te leggen. Als je van plan bent om je bedrijf op termijn door te geven aan een ander persoon, is een vennootschap gemakkelijker overdraagbaar dan een eenmanszaak omdat de overdracht van aandelen doorgaans eenvoudiger is dan het overdragen van een volledig bedrijf.
Tenslotte kan in het kader van erfopvolging een vennootschap ook een goedkopere keuze zijn.
Nadelen van een vennootschap
Er zijn ook nadelen aan een vennootschap. Je hebt meer administratieve, juridische en boekhoudkundige verplichtingen. Je bent ook verplicht een dubbele boekhouding te voeren. De kosten zullen bijgevolg hoger liggen dan bij een eenmanszaak.
Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer men best kan overstappen naar een vennootschap. Samen met je dossierbeheerder bekijk je best alle voor- en nadelen om zo tot een onderbouwde beslissing te komen.