Fiscaal voordelige overuren en relance-overuren verlengd

23-07-2025
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Het regeerakkoord voorzag de verankering van enkele tijdelijke maatregelen van de overuren en breidt de vrijwillige uit. Om te vermijden dat de relanceoveruren tijdelijk niet kunnen worden gebruikt, wordt de maatregel tijdelijk verlengd. De uitbreiding van onbepaalde duur kan erna nog volgen.

Fiscale behandeling van overuren: permanente uitbreiding

Voor overuren waarvoor een wettelijk overloon verschuldigd is, voorziet de fiscus al jaren een fiscaal voordelige behandeling. Het gaat om een vermindering van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor de werkgever en een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de werknemer.

Dit fiscaal gunstregime geldt strikt genomen voor 130 overuren op jaarbasis. Sinds enkele jaren wordt die grens opgetrokken naar 180 uren per jaar, maar telkens voor een beperkte duur van twee jaar. Momenteel is het einde van die uitbreiding voorzien op 30 juni 2025.

In het federaal regeerakkoord 2025-2029 lezen we dat de uitbreiding naar 180 overuren per jaar een permanent karakter zal krijgen, dus een wettelijke verankering voor onbepaalde duur.

De regering zal de verankering van onbepaalde duur echter niet vóór 30 juni rond krijgen. Daarom werd er een amendement bij de programmawet ingediend om de huidige regeling al tot eind 2025 te verlengen. Deze fiscale vermindering zal dus, zodra de programmawet wordt goedgekeurd, tot 31 december 2025 van toepassing zijn.

Vrijwillige relance-overuren (netto en zonder overloon)

De regels voor relance-overuren vandaag:


In de nasleep van de coronacrisis heeft de toenmalige regering een tijdelijke regeling van ‘relance-overuren’ uitgewerkt. Dat regime loopt ten einde op 30 juni 2025. Het houdt in dat er 120 vrijwillige overuren kunnen worden gepresteerd die volgende voordelen bieden:

  • geen inhaalrust
  • geen overloon
  • geen RSZ-bijdragen noch bedrijfsvoorheffing (bruto = netto)
  • een schriftelijk akkoord met de werknemer volstaat als formaliteit

Net als bij gewone vrijwillige overuren, heb je wel een schriftelijk akkoord van je werknemer nodig.

In combinatie met de ‘gewone’ vrijwillige overuren kunnen werknemers in totaal 220 vrijwillige overuren presteren:

  • 100 gewone vrijwillige overuren met overloon, met eventuele toepassing van het fiscaal gunstregime (zie hoger)
  • 120 relance-overuren waarbij je geen overloon betaalt (bruto is gelijk aan netto)

Het regeerakkoord voorzag een uitbreiding van dit systeem naar 360 vrijwillige overuren per jaar, voor onbepaalde duur:

  • 240 netto-overuren zonder overloon en zonder inhaalrust
  • 120 overuren met overloon en zonder inhaalrust. Hierop betaal je RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing, met eventuele toepassing van het fiscaal gunstregime (zie hoger).
  • het schriftelijk akkoord als formaliteit blijft behouden

De regering zal de uitbreiding van onbepaalde duur echter niet vóór 30 juni rond krijgen. Daarom werd er een amendement bij de programmawet ingediend om de huidige regeling al tot eind 2025 te verlengen. De mogelijkheid om 120 relanceoveruren te presteren zal dus, zodra de programmawet wordt goedgekeurd, tot 31 december 2025 van toepassing zijn.

Wat betekent dit voor jou?

Als werkgever zal je dus de huidige relanceoveruren tot eind 2025 kunnen gebruiken. Ondertussen maakt de regering en het parlement werk van een uitbreiding voor onbepaalde duur.

Ook de fiscale vermindering voor 180 overuren met overloontoeslag zal je tot eind 2025 kunnen toepassen. Ook daar werken de regering en het parlement aan een definitieve invoering.

De vorige twee paragrafen zijn wel onder voorbehoud van een tijdige goedkeuring van de programmawet.

Voor meer info contacteer je dossierbeheerder bij liberoo Loon- en Personeelsbeheer op 03/641.83.00.

 

Bron: Securex

deel dit nieuwsbericht via