Fiscale gunstmaatregel voor ploegenarbeid in bouw- en aanverwante sectoren

13-08-2020

Ondernemingen uit de bouw- en aanverwante sectoren kunnen genieten van een fiscale gunstmaatregel voor ploegenarbeid. Ook voor het verleden (2019) kunnen correcties nog op een eenvoudige manier, zonder bezwaarschrift, uitgevoerd worden.

Graag brengen wij deze maatregel in herinnering. Voor vele klanten zullen wij deze maatregel al toepassen!

Fiscale gunstmaatregel voor ploegenarbeid in bouw- en aanverwante sectoren

De bestaande “gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing” voor ploegenarbeid werd sinds 1 januari 2018 uitgebreid naar werken in onroerende staat op werven. Op die manier is de maatregel niet alleen van toepassing in een klassiek industriële context (bv. ploegenarbeid in fabrieken), maar kunnen ook de bouw- en aanverwante sectoren ervan genieten.

Onduidelijkheden werden weggewerkt

Oorspronkelijk werd de toepassing van de maatregel in de praktijk verhinderd door diverse onduidelijkheden en openstaande vragen.

Door een aanpassing van de wetgeving en de publicatie van een circulaire werden veel zaken verduidelijkt en kwam de toepassing van de maatregel echt op gang.

Hoeveel bedraagt het voordeel? 

Sinds 2020 bedraagt het voordeel 18% van het totaal van de belastbare bezoldigingen van alle werknemers samen. Dat deel van de bedrijfsvoorheffing hoef je dus niet door te storten aan de fiscus.

In 2019 was de vrijstelling nog minder groot, maar bedroeg ze toch ook al 6% van het totaal van de belastbare bezoldigingen van al de betrokken werknemers samen. 

In geval van vragen, neem gerust contact op met onze dienst personeelbeheer.

 

deel dit nieuwsbericht via
Fiscale gunstmaatregel voor ploegenarbeid in bouw- en aanverwante sectoren