Fiscus zal overgaan tot extra controles op belastingvrijstellingen
In 2024 zal de fiscus opnieuw controles uitvoeren bij werkgevers die een of meer vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing hebben toegepast. Met name de vrijstelling voor nacht- en ploegenarbeid zal worden geviseerd. Bovendien beschikt de fiscus nu over een langere periode om inbreuken inzake de bedrijfsvoorheffing te onderzoeken.
Naast de controles zal in principe ook een nieuwe sensibiliseringscampagne gelanceerd worden in 2024. Het doel van de fiscus is om werkgevers ertoe aan te zetten om de naleving van de voorwaarden en formaliteiten te beoordelen en, indien nodig, op eigen initiatief de nodige correcties aan te brengen in hun aangifte van de bedrijfsvoorheffing.
Het principe van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing
Als werkgever moet je in bepaalde gevallen slechts een deel van de op het loon van je werknemers ingehouden bedrijfsvoorheffing aan de fiscus doorstorten. Het andere deel mag je houden. Dit is het principe van vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.
Er bestaan diverse fiscale vrijstellingen (denk aan overuren, onderzoek en ontwikkeling, nacht- en ploegenarbeid,…) die elk onderworpen zijn aan specifieke voorwaarden en formaliteiten.
Voor elke vrijstelling identificeert de FOD Financiën de “risicofactoren” en verfijnt deze waar nodig. Zo kan de FOD voor bijna alle vrijstellingen een passende “controletactiek” invoeren. Voor elke vrijstelling bestaat een model van informatieaanvraag.
Extra aandachtspunten voor nacht- en ploegenarbeid
Ook dit jaar zal de fiscus extra aandacht besteden aan de vrijstelling voor nacht- en ploegenarbeid. De toepassingsvoorwaarden van deze vrijstelling hebben sinds 1 april 2022 een aantal wijzigingen ondergaan, waardoor de fiscus zijn “controletactiek” heeft moeten aanpassen.
Verlengde onderzoekstermijnen inzake bedrijfsvoorheffing
In principe heeft de fiscus drie jaar de tijd om belastingaangiften te controleren. Deze periode staat bekend als de “gewone onderzoeks- en aanslagtermijn“.
Sinds 8 januari is deze periode echter verlengd tot vijf jaar in het geval van een overtreding. De belastingadministratie heeft nu vijf jaar de tijd om een onderzoek in te stellen als blijkt dat de werkgever de bedrijfsvoorheffing niet correct of te laat heeft aangegeven.
Hoe je voorbereiden op de controles?
In principe zal de fiscus eerst een brief sturen naar werkgevers die de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing hebben toegepast om hen op de hoogte brengen van bijkomende controles. Als werkgever is het belangrijk dat je een goed gedocumenteerd dossier bijhoudt om jezelf te beschermen bij een controle.
Welke sanctie bij niet-naleving van de voorwaarden?
Een belastingverhoging gaande van 10 tot 200% kan worden opgelegd indien ten onrechte een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing werd gevraagd in een aangifte van bedrijfsvoorheffing.
Meer info? Neem contact op met je dossierbeheerder bij liberoo Loon- en Personeelsbeheer op 03/641.83.00.