Flexibel personeel: vrijwilligers, verenigingswerk & flexijobs

26-09-2023
Geschreven door Mark Peeters

Bij liberoo begrijpen we het belang van flexibiliteit en slim omgaan met personeelskosten. Daarom willen we je graag informeren over drie interessante opties die je kan overwegen: vrijwilligerswerk, verenigingswerk en flexijobs. 

Vrijwilligerswerk  

Vrijwilligerswerk is een mooie manier om bij te dragen aan de gemeenschap en tegelijkertijd als ondernemer van enkele voordelen te genieten. Hier zijn de belangrijkste punten voor 2023. 

Maximale kostenvergoeding 

In 2023 bedraagt de maximale kostenvergoeding € 40,67 per dag, met een jaarlijks maximum van
€ 1.626,77. Het is essentieel, deze limieten niet te overschrijden om fiscale problemen te voorkomen. Het totaal ontvangen bedrag wordt dan immers belastbaar. 

Verhoogde kostenvergoeding  

In sommige gevallen kan een verhoogde kostenvoorziening van toepassing zijn, zoals vrijwilligers in de sportsector, nachtoppas, dagoppas bij hulpbehoevende personen en vrijwilligers in het niet-dringende liggend ziekenvervoer. Daar kan het maximumbedrag tot € 2 987.70 per jaar bedragen. Voor vrijwilligers in de zorg kan de jaarlijkse vergoeding oplopen tot € 4.067,05. De dagvergoeding is ook voor deze jobs gelimiteerd tot € 40.67 per dag.  

Kilometervergoeding 

Houd er rekening mee dat de kilometervergoeding in 2023 € 0,4201 per kilometer bedraagt. 

Vrijwilligerswerk is niet bedoeld als verdienmodel; het is een kostenvergoeding, geen prestatievergoeding. 

Verenigingswerk 

Verenigingswerk biedt je VZW de mogelijkheid om particulieren in te schakelen voor bepaalde taken tijdens hun vrije tijd. De jobs waarvoor verenigingswerk an toepassing zijn: animatoren, leiders, monitoren, coördinatoren, sporttrainers, sportlesgevers, sportcoaches, jeugdsportcoördinatoren, terreinverzorgers en materiaalmeester, lesgevers, coaches, procesbegeleiders buiten hun werk- of schooluren of tijdens schoolvakanties.  

Je moet als VZW het verenigingswerk aangeven via de onlinedienst ‘bijklussen’ van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. 

Hier zijn enkele belangrijke details: 

  • Er zijn plafondbedragen voor inkomsten uit verenigingswerk. Als je inkomsten uit bijverdiensten onder dit plafond blijven, hoef je geen bijdragen of belastingen te betalen. 
  • Alle bedragen worden jaarlijks geïndexeerd, hou dit dus zeker in de gaten 
  • Het maximaal aantal uren per jaar bedraagt 450 uur of 150 uur per kwartaal 
  • Op het brutobedrag is een belasting van 10 % van toepassing. De belasting van 10 % op het brutobedrag is voor de verenigingswerker zelf. Hij of zij zal dit afdragen via de persoonlijke inkomstenbelasting. Er is niet echt een maximumbedrag voorzien voor de verloning, maar wil je gebruik maken van het gunstig fiscaal regime van 10 %, dan is er wel een bovengrens bepaald van € 7.170 voor inkomstenjaar 2023.  
  • Verenigingswerk is toegankelijk voor werknemers die minstens 4/5 werken, zelfstandige zijn in hoofdberoep en gepensioneerden. 

Flexijobs 

Flexi-jobs voer je als werknemer uit voor een werkgever. Je kan niet flexi-jobben bij particulieren zoals bijvoorbeeld je buren of een lokale vereniging. Je werkt als flexi-jobber met een traditionele arbeidsovereenkomst. Er is geen limiet aan wat je kunt verdienen met een flexi-job, wat bijvoorbeeld bij verenigingswerk wel het geval is.  

Flexi-jobben mag in volgende sectoren: de horeca of de detailhandel (bakkers, slagers, grootwarenhuizen, ketens, buurtsupermarkten, kappers…), de zorg, sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies). 

Voor de werknemer is het voordeel van een flexi-job  dat het loon niet wordt belast, het brutoloon is dus gelijk aan het nettoloon. Je loopt als flexi-jobber geen enkel risico om in een hogere belastingschijf te vallen, want het flexiloon hoeft niet aangegeven te worden. Daarnaast bouwt de flexi-jobber ook sociale rechten op; denk aan werkloosheid, pensioen en vakantie. 

Hou er als ondernemer rekening mee dat je verplicht een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke schade moet hebben. 

Als flexi-jobber moet je minstens 4/5 gewerkt hebben in de afgelopen drie kwartalen of met pensioen zijn. Dit wordt automatisch gecontroleerd bij je Dimona-aangifte.  

Voor de werkgever is het volledige flexi-loon van de werknemer vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Als werkgever betaal je de RSZ enkel een bijzondere werkgeversbijdrage van 25 procent. Hou er in je loonberekening rekening mee dat er nog sectorale toeslagen zijn voor zondagen,  feestdagen en nachtwerk, welke belast zijn aan 25 procent. Het flexi-loon, de vergoedingen, het vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdragen zijn aftrekbare beroepskosten.  

Het minimumloon voor een flexi-job bedraagt € 11,81 per uur inclusief vakantiegeld. 

Kortom, tal van mogelijkheden om op interessante manier mensen tewerk te stellen. 

 Heb je nog vragen of wil je meer informatie over deze opties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.  

deel dit nieuwsbericht via