Flitsmarathon: wat met de boete van je werknemer?

17-11-2022
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Tijdens een flitsmarathon ligt de kans op boetes hoger dan gewoonlijk, ook voor je werknemers. Wat als zij geflitst worden met hun bedrijfswagen? 

Moet je opdraaien voor de boetes als je werknemer met een bedrijfswagen rijdt? 

Wie is aansprakelijk? 

Rijden met een bedrijfswagen betekent niet dat de werkgever de verkeersboete moet betalen. Overmatige snelheid is immers een strafmisdrijf en de werknemer blijft strafrechtelijk aansprakelijk voor zijn daden. Het maakt niet uit of de werknemer met een bedrijfswagen of zijn eigen wagen rijdt, of dat de overtreding al dan niet plaatsvindt tijdens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst. 

Op het vlak van de burgerlijke aansprakelijkheid zijn andere regels van toepassing. 

Wie betaalt de rekening?

In eerste instantie kan je verplicht worden de boete te betalen, maar alleen als de overtreding plaatsvindt terwijl de werknemer zijn functie uitoefent (dus niet in de privésfeer). Het reglement op de politie van het wegverkeer bepaalt immers dat de werkgever burgerlijkrechtelijk aansprakelijk is voor de betaling van de boete. 

Daarna kan je dit bedrag natuurlijk terugvorderen van je werknemer. Opgelet! Doe je dat niet, dan wordt er zelfs van uitgegaan dat je werknemer een voordeel heeft ontvangen waarop sociale zekerheidsbijdragen en belastingen verschuldigd zijn. 

En als je beslist om de boete voor jouw rekening te nemen? 

Als je bereid bent de boete van je werknemer op jou te nemen, dan zal dit je meer zal kosten dan het bedrag van de boete. 

De socialezekerheidsreglementering bepaalt dat de verkeersboete die de werkgever in plaats van zijn werknemer betaalt of die hij hem terugbetaalt, niet als loon wordt beschouwd voor zover de boete werd opgelopen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Er is wel een solidariteitsbijdrage van 33 % ten laste van de werkgeverop verschuldigd, omdat de wetgever wil vermijden dat je je werknemer zou aanzetten tot overtredingen (overdreven snelheid) om bepaalde deadlines te halen. 

Die bijdrage is echter alleen op bepaalde geldboetes van toepassing: 

  • de verkeersboetes die voortvloeien uit een zware verkeersovertreding (overtredingen van de derde en vierde graad) en verkeersboetes van minimaal 150 euro als gevolg van een snelheidsovertreding 
  • de verkeersboetes die voortvloeien uit een lichte verkeersovertreding (overtredingen van de eerste en tweede graad) en verkeersboetes van minder dan 150 euro voortvloeiend uit een snelheidsovertreding. In dit geval wordt een bedrag van 150 euro op jaarbasis vrijgesteld van de solidariteitsbijdrage 

Op verkeersboetes die voortvloeien uit de toestand van het rijdend materieel en de conformiteit van de lading is de solidariteitsbijdrage niet verschuldigd. 

Hou er bovendien rekening mee dat deze regeling alleen geldt voor boetes die zijn opgelopen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. De terugbetaling van boetes die in de privésfeer werden opgelegd worden als gewoon loon beschouwd! Als je de persoonlijke boetes van de werknemer voor je rekening neemt, betekent dit dus dat de gewone werkgevers- en werknemersbijdragen verschuldigd zijn. 

Wat zegt de fiscus? 

Het ten laste nemen van de boete door de werkgever vormt op fiscaal vlak een voordeel van alle aard dat aan belastingen onderworpen is. 

Wanneer de inbreuk echter begaan werd tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en om de dwingende instructies van de werkgever te kunnen opvolgen, dan zal de terugbetaling van de boete door deze laatste beschouwd worden als een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever. Dit is echter meestal niet het geval. 

Goed nieuws! 

Het aantal geldboetes van werknemers met een bedrijfswagen die bij de werkgever in de bus vallen, vermindert. In het platform  Fines Management Services worden immers gegevens ingevoerd waarmee de ordediensten de nummerplaat van de bedrijfswagen aan de bestuurder kunnen koppelen. Het is al meer dan 5 jaar operationeel en bevat een groot deel van de bedrijfswagens. Hierdoor belanden de boetes rechtstreeks in de brievenbussen van de werknemers. De werknemer moet ze dus rechtstreeks betalen.  

Ons advies 

Veel werknemers vinden het logisch dat hun werkgever de rekening betaalt als ze een verkeersboete krijgen. Wilt je dit misverstand vermijden, leg dan in een car policy duidelijk vast welke regels van toepassing zijn. 

Datzelfde advies geldt ook bij andere situaties die zich kunnen voordoen zoals een ongeval, diefstal, schade aan de wagen… 

Contacteer je dossierbeheerder bij liberoo Loon- en personeelsbeheer voor de opmaak van een car policy op hr@liberoo.be 

 

Bron: Securex

deel dit nieuwsbericht via