Geniet nu nog van het fiscaal voordeel van langetermijnsparen

22-06-2023
Geschreven door Raf Van de Weyer

Heel wat mensen doen aan pensioensparen, of via de bank of via een pensioenspaarverzekering. Maar wist je dat je naast het pensioensparen ook aan langetermijnsparen kan doen, en dit enkel maar via een verzekeraar kan? Een interessante optie om wat extra pensioenkapitaal op te bouwen én je wordt er fiscaal nog mooi voor beloond ook.   Je geniet namelijk van een belastingvermindering tot maximaal € 705,00 per jaar. 

Helaas wil de overheid in het kader van een grote belastinghervorming hier nu een stokje voorsteken en dit langetermijnsparen afschaffen vanaf 1 januari 2024.  Doe je vandaag nog niet aan langetermijnsparen en is dit voor jou fiscaal een interessante optie, dan is het nu het moment om er nog snel mee te beginnen! Want bestaande polissen, afgesloten tot en met 2023, mogen gewoon blijven doorlopen en de gunstige fiscaliteit genieten.* 

* Volgens het fiscale regime dat vandaag van toepassing is voor rijksinwoners van België. Dat regime kan in de toekomst door de wetgever gewijzigd worden.  

Wanneer is langetermijnsparen interessant? 

Iedereen met een beroepsinkomen kan aan langetermijnsparen doen. Niet alleen is dit een goede manier om een extra pensioenkapitaal op te bouwen, de fiscaliteit zorgt voor een extra hefboom op vlak van rendement, want de overheid betaalt onrechtstreeks een stukje van je premie.  Als je die jaarlijkse premie in je belastingaangifte kunt aangeven, geniet je immers een belastingvermindering.  

Er is echter een grote maar. De huidige fiscale wetgeving bepaalt dat er een gemeenschappelijk potje bestaat op de belastingbrief voor: 

  • je stortingen in het kader van langetermijnsparen 
  • de kapitaalsaflossing voor je (oude) hypotheeklening en 
  • de premies van de schuldsaldoverzekering gekoppeld aan die kapitaalsaflossing 

Deze gemeenschappelijke pot mag het absolute bedrag van € 2.350,00 per jaar niet overschrijden. 

Als je vandaag de dag in je belastingaangifte rubriek 1353/2353 al invult met kapitaalsaflossingen van een (oude) hypotheeklening en premies van de schuldsaldoverzekering, dan zal het potje vermoedelijk al vol zitten en kan je de premies voor het langetermijnsparen niet fiscaal inbrengen. Met de belastingaangifte voor inkomstenjaar 2022 voor de deur, is het dus het moment om deze rubriek nog even te checken. 

Merk je dat je nog ruimte hebt in deze belastingrubriek, overweeg dan zeker een polis langetermijnsparen. Je kan tot maximaal € 2.350,00 sparen (het exacte spaarbedrag hangt af van je inkomen) en in het plan kan je kiezen voor een gewaarborgde rentevoet en/of Tak 23-beleggingsfondsen (waarbij je rendement afhangt van de prestaties van de beurs).  

Voor meer info of een simulatie kan je vrijblijvend contact opnemen met het team van liberoo Verzekeringsadvies: via mail op verzekeringsadvies@liberoo.be of telefonisch op 03/568.05.99. 

 

Bron: Baloise Insurance 

deel dit nieuwsbericht via