Gratis elektriciteit en verwarming niet meer mogelijk zonder woning

17-01-2022
Geschreven door Ellen Jelders

Voor bedrijfsleiders en werknemers is het niet langer fiscaal interessant gratis elektriciteit of verwarming van de werkgever te krijgen als dat niet samengaat met een woning. Het is een periode interessant geweest om de elektriciteits- en/of verwarmingsfactuur door de werkgever te laten betalen, omdat deze geen belastingen op het werkelijke voordeel moesten betalen, maar wel op een forfait: het voordeel alle aard. Deze regeling is sinds 1 januari veranderd.

Werknemers of bedrijfsleiders die het voordeel van elektriciteit en verwarming krijgen zonder woning zullen worden belast op het werkelijk genoten voordeel. Enkel wanneer de gratis verwarming en/of elektriciteit gebruikt wordt in een woning die door dezelfde werkgever of onderneming ter beschikking gesteld wordt is de forfaitaire waardering nog van toepassing. Het belastbaar voordeel is gerelateerd aan de functie:

  • Forfait bedrijfsleiders en leidinggevenden 2.130 euro op verwarming en 1.060 euro voor elektriciteit.
  • Forfait werknemers: €960 voor verwarming en €480 voor elektriciteit.

Er is geen overgangsregeling voorzien. Voor de bijdragen aan de sociale zekerheid wijzigt niets, deze worden op de reële waarde van het voordeel berekend.

 

Bron: De Tijd 11/01/22

deel dit nieuwsbericht via