Groeien? Deze subsidies geven een duwtje in de rug

21-06-2022
Geschreven door Dorien Favaits

De afgelopen twee jaren waren niet evident voor ondernemers. De Brexit was nog maar net doorgevoerd, of we werden geconfronteerd met de coronapandemie. In een mum van tijd moesten de meest creatieve manieren aangesproken worden om business te doen. Fysieke beurzen werden digitaal uitgevoerd, de meetingrooms werden ingeruild voor de woonkamer of keuken. Ook nu worden ondernemers geconfronteerd met een nieuwe uitdaging; de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Nu de economie opnieuw herleeft, wil de Vlaamse Overheid ondernemingen financieel ondersteunen die zich op een kantelpunt bevinden. Heb jij als ondernemer plannen om in te zetten op  digitalisering, internationalisering, innovatie of duurzaam & circulair ondernemen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de KMO-Groeisubsidie.

Digitaliseren: Er zijn diverse mogelijkheden om de digitale maturiteit van jouw bedrijf te verhogen én hierbij gebruik te maken van subsidies om bijvoorbeeld professioneel advies in te huren of een strategisch medewerker aan te werven. Hierdoor wordt het financieel haalbaar om een digitaliseringstraject succesvol te doorlopen.

Innoveren: Elke ondernemer moet innoveren om het bedrijf mee te laten groeien met de veranderingen die er doorheen de tijd optreden. Niet innoveren is geen optie, de concurrentie is bikkelhard. Daarom wil de overheid Vlaamse bedrijven ondersteunen die investeren in een innovatief verbetertraject.

Internationaliseren: Elke ondernemer die wil internationaliseren, botst vroeg of laat op een hindernis zoals bijvoorbeeld andere wetgeving,… Om een exportproject professioneel aan te pakken is het advies van ervaren deskundigen vereist. Maar professioneel advies kost geld. De Vlaamse overheid wil ondernemingen ook hier financieel ondersteunen.

Duurzaam & circulair ondernemen: Elke ondernemer wordt vandaag geconfronteerd met het belang van ecologisch ondernemerschap. Afvalstoffen hergebruiken en zo de materiaalkringloop sluiten of investeren in een innovatieve technologie om het afvalwater dat je bedrijf produceert te reduceren of te recycleren, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Deze ingrepen hebben een effect op de samenleving, daarom is ook voor deze projecten financiële ondersteuning mogelijk.

De indieningsprocedure is licht gewijzigd tegenover vorig jaar. Er zijn drie verschillende indieningsperiodes waar dit jaar elk thema ingediend kan worden. Dit jaar staan er nog twee indieningsmomenten gepland:

  • 1 juli tot en met 31 augustus
  • 1 november tot en met 31 december

 Steunmaatregelen stoppen in Limburg en grote delen van provincie Antwerpen.

Ondernemers die investeren in een ontwrichte zone en extra tewerkstelling creëren, kunnen genieten van 25% vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing gedurende een periode van 2 jaar per gecreëerde arbeidsplaats.

Ontwrichte zone

Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 à 5% op de loonkost. In de erkende steunzones rond Genk en Turnhout stopt het voordeel op 31 oktober 2022.

Tijdig een aanvraag indienen is de boodschap. De steunzone rond Zaventem-Vilvoorde loopt nog tot 31 mei 2026.

Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar subsidies@liberoo.be.

deel dit nieuwsbericht via
subsidies