Grote veranderingen in de investeringsaftrek vanaf 2025: focus op groene en digitale investeringen

16-01-2024
Geschreven door Jelle Heylen

Vanaf 2025 zal de investeringsaftrek worden hervormd. De overheid hoopt hiermee de economie terug aan te zwengelen en investeringen in hernieuwbare energie aan te moedigen.

De snelheid waarmee bedrijven en zelfstandigen investeringen doen in energiebesparende uitgaven ligt voor de overheid immers niet voldoende hoog. Door ondernemingen te stimuleren met een verhoogde investeringsaftrek als ze een groene investering doen, hoopt de overheid deze situatie te verbeteren.

Vandaag bedraagt het tarief van de investeringsaftrek 8%. Vanaf 2025 zal deze worden opgetrokken naar 10% voor alle investeringen. Het nieuwe basistarief van 10% zal evenwel kunnen worden opgetrokken tot wel 40%.

Als er een investering wordt gedaan in digitale activa zoals cyberveiligheid, e-commerce of software voor facturatie- of klantenbeheer dan zal het tarief van de investeringsaftrek bijvoorbeeld 20% bedragen.

Zelfstandigen en kmo’s die een groene investering doen, zullen kunnen genieten van een nog hogere investeringsaftrek. Het is dus zo dat voor groene investeringen het tarief van de investeringsaftrek 40% zal bedragen. Voor grote vennootschappen zal het tarief hier wel worden teruggebracht naar 30%.

Voor de verhoogde investeringsaftrek van 40 % komen 4 soorten investeringen in aanmerking:

  1. investeringen in emissievrije vervoersmiddelen
  2. investeringen in hernieuwbare energie
  3. andere milieuvriendelijke investeringen
  4. investeringen in software die energieverbruik regelen

Er wordt nog een lijst gepubliceerd waarin alle mogelijke investeringen worden opgenomen die kunnen genieten van de verhoogde investeringsaftrek.

Voor investeringen in octrooien en vaste activa voor onderzoek en ontwikkeling van milieuvriendelijke producten zal er nog een eenmalig tarief zijn van 13,50 %. Dit is de zogenaamde technologieaftrek.

Indien geval van vragen neem je best contact op met je dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via