Het belang van de omzetverzekering

13-08-2020

Als bedrijfsleider hou je je loon eerder laag in functie van de voordeligere vennootschapsfiscaliteit. Je maakt ook heel wat kosten binnen de vennootschap. Fiscaal voordelig, dat zeker. Maar heb je ook al eens stilgestaan bij de nadelen hiervan? Je arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt berekend op basis van je eigen loon.

Een laag loon betekent dus een lage uitkering. Daarom neem je best een verzekering Gewaarborgd Inkomen en vul je deze aan met een omzetverzekering. De omzetverzekering wordt afgesloten door de vennootschap en garandeert dat tot 60% van de omzet behouden blijft dankzij een financiële tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.

Waarvoor zorgt mijn omzetverzekering?

Het principe is heel eenvoudig: word je als zaakvoerder ziek of heb je een ongeval? Dan betaalt de verzekeringsmaatschappij aan je vennootschap een bedrag dat het omzetverlies door die afwezigheid compenseert.

Maandelijkse uitkering

De verzekeringsmaatschappij betaalt aan je vennootschap een maandelijkse som om het omzetverlies te compenseren. Dat bedrag reikt tot maximaal 60% van de omzet, na aftrek van handelsgoederen, grondstoffen en hulpstoffen, en na aftrek van de uitkering in de verzekering Gewaarborgd Inkomen, als je die hebt. De hoogte van je uitkering hangt af van de graad van arbeidsongeschiktheid (minimaal 25%, vanaf 67% heb je recht op een volledige uitkering).

Eenmalig kapitaal

Ben je blijvend arbeidsongeschikt voor meer dan 25%? Dan mag je de maandelijkse uitkering na twee jaar omzetten in een eenmalig kapitaal. Zo kan je je onderneming op dat moment verkopen of vereffenen, zonder je tegemoetkoming te verliezen. De premies die je vennootschap betaalt, zijn uiteraard integraal fiscaal aftrekbaar.

Hoe zit het met de fiscaliteit?

De premies van een Omzetverzekering zijn voor 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskost. De uitgekeerde rente maakt in principe deel uit van de belastbare grondslag in de vennootschapsbelasting.

 

Wens je graag meer informatie inzake deze verzekering, neem dan contact op met onze collega’s van team verzekeringsadvies.

 

(Bron: P&V verzekeringen)

deel dit nieuwsbericht via
Het belang van de omzetverzekering