Het belang van een groeigesprek

18-04-2023
Geschreven door Heidi Ruts

Nogal te vaak zien we dat er meer aandacht gaat naar wanneer het minder goed gaat, dan wanneer het goed gaat met je medewerkers. Als er gesprekken worden gevoerd met personeel, dan zijn deze vaak enkel gericht op evalueren en functioneren.  

Toch is het belangrijk om ook de groei van je medewerker bespreekbaar te maken. Door het voeren van groeigesprekken krijg je inzicht in de groeiwensen van je medewerkers.  

Door als werkgever gehoor te geven aan de weg die je medewerkers willen bewandelen, vergroot je de motivatie, de betrokkenheid en dus ook de groei van het bedrijf. 

Wat is een groeigesprek?

Een groeigesprek is, net zoals het woord het zegt, een gesprek gericht op de groei en ontwikkeling van je medewerker. 

In tegenstelling tot een evaluatiegesprek, kijk je bij het groeigesprek samen met je medewerker naar de toekomst en verbetering. Waar wil hij of zij naartoe en wat is er nodig om dit te bereiken? 

Een groeigesprek is een open gesprek, een respectvolle dialoog waar gelijkwaardigheid centraal staat. Je medewerker heeft zelfs een groter aandeel in het gesprek dan jijzelf als werkgever. 

Als werkgever heb je voornamelijk een coachende rol, het is aan je medewerker om stil te staan bij zijn of haar groei. Uit een groeigesprek kunnen doelen voor je medewerker voortvloeien.  

Welke voordelen heeft een groeigesprek?

Een groeigesprek geeft je een beeld van de gewenste toekomst van je medewerker binnen je onderneming.  

Een groeigesprek laat je werknemer ook nadenken over zijn of haar groeimogelijkheden binnen het bedrijf. De kansen die er zijn, zullen dan ook sneller opgenomen worden, net omdat hierbij wordt stilgestaan en deze benoemd worden. 

Door als werkgever te luisteren naar je medewerkers en in te zetten op groei en ontwikkeling, vergroot je ook hun betrokkenheid en motivatie en kan je de groei van je medewerker gelijk laten lopen met de groei van je bedrijf. Een win-win situatie dus. 

Hoe begin je aan een groeigesprek?

Een goed groeigesprek begint bij een goede voorbereiding. Als je als werkgever wil starten met groeigesprekken, benoem dit en maak duidelijk wat hiervan het doel is. Het is belangrijk dat zowel je medewerker als jij zelf goed zijn voorbereid. Eventueel kan hiervoor een checklist of vragenlijst gebruikt worden. 

Tijdens het groeigesprek kan je samen met je medewerker doelen bepalen en hoe deze doelen bereikt kunnen worden. Deze doelstellingen kunnen ook opgenomen worden in een persoonlijk ontwikkelingsplan. 

 Ook nog belangrijk, hou het zeker niet bij dit ene groeigesprek. Groeien betekent vaak ook opvolgen en bijsturen. Het is dus ook van belang om een opvolggesprek in te plannen. 

Heb je meer vragen in verband met een groeigesprek, of kan je ondersteuning gebruiken? 

Neem dan snel contact op met Heidi Ruts van liberoo Loon- en Personeelsbeheer (heidiruts@liberoo.be).  

deel dit nieuwsbericht via
Groeigesprek