Het (fiscale) pensioensparen: sta tijdig stil bij je pensioen

07-05-2019

Via de website mypension.be kan je een simulatie maken van het wettelijk pensioen dat je zou verkrijgen na het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd.

Elke zelfstandige die minstens 30 jaar werkte, heeft recht op een gewaarborgd minimumpensioen.

Werkte je 45 jaar voor je met pensioen gaat, dan heb je recht op een maandelijks gewaarborgd minimumpensioen van 1.352,44 euro (alleenstaande) of 1.690,01 euro (minimumgezinspensioen).

Velen schrikken echter van het lage pensioen dat hen maandelijks zal worden toegekend na een leven lang werken. Rekening houdende met de gewenste levensstandaard en uitgave patroon na pensionering is het dan
ook nodig om hier zo vroeg mogelijk in je actieve carrière bij stil te staan.

Er zijn verschillende manieren om het werkelijke pensioen aan te vullen. Een eerste aanvulling kan gevonden worden in het (wettelijk) pensioensparen.

Jaarlijks kan je een maximum bedrag storten wat ook een fiscaal voordeel levert in de vorm van een belastingvermindering bij de aangifte personenbelasting. Vandaag heb je de keuze uit twee maximum bedragen. Enerzijds kan je sparen tot een maximum van 990 euro (voor 2021) en hiervoor een belastingvermindering genieten van 30%. Anderzijds kan je opteren voor het maximum bedrag van 1270 euro (2021) wat een belastingvermindering oplevert van 25%. Hierbij is het wel belangrijk te weten dat zodra je meer stort dan 980 euro, de belastingvermindering terugvalt naar 25%. Spaar je bijvoorbeeld 1000 euro, dan kan je slechts 250 euro belastingvermindering genieten, wat minder is dan 294 euro (980 euro aan 30%).

Fonds of verzekering?

Pensioensparen is mogelijk binnen een pensioenspaarfonds of -verzekering. Bij sparen via een spaarfonds (Tak23) kies je voor een product waarbij de intrest, noch het kapitaal gewaarborgd is.  Je loopt dus het risico dat jouw pensioenspaarpotje als gevolg van een beurscrash of financiële crisis lager uitvalt dan wat je voor ogen had. In het positieve geval zal het genomen risico uiteraard resulteren in een hoger rendement van jouw spaargeld. Vooral voor mensen die vroeg instappen en dus een lange investeringsperiode hebben, kan deze spaarvorm interessant zijn.

Is alleen dit fiscaal pensioensparen voldoende om je pensioen aan te vullen? Waarschijnlijk niet maar het is alvast een eerste optimale aanvulling.

Andere mogelijkheden zijn terug te vinden in het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen en het POZ (Eenmanszaken) of de IPT (zaakvoerders).

Neem voor bijkomende inlichten gerust contact op met je dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via
Het (fiscale) pensioensparen: sta tijdig stil bij je pensioen