Het niet nakomen van UBO-verplichtingen kan leiden tot schrapping uit het KBO

19-03-2024
Geschreven door Chris Van Hoof

Wat is het UBO-register?

Het UBO-register is een online databank die ingevoerd werd  door de EU-antiwitwaswetgeving waarin alle vennootschappen, VZW’s en stichtingen de identiteitsgegevens van hun uiteindelijke begunstigden moeten aangeven.

Dit zijn in principe de natuurlijke personen die (on)rechtstreeks ten minste 25% van de aandelen bezitten. Ook de natuurlijke personen die via andere middelen zeggenschap over de vennootschap hebben, zijn begunstigden.

In het UBO-register

Elke vennootschap, vereniging of stichting dient de identiteit van haar ‘uiteindelijke begunstigden’ te registreren en bij elke wijziging of jaarlijks de gegevens te bevestigen.

Niet voldoen aan deze verplichtingen brengt serieuze risico’s met zich mee, waaronder forse boetes variërend van €250 tot €50.000. In het ergste geval kan een onderneming zelfs uit de KBO geschrapt worden. Dit houdt in dat de onderneming haar activiteiten moet stopzetten, wat ernstige gevolgen kan hebben. Zo’n schrapping wordt bovendien bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, waardoor leveranciers en klanten op de hoogte gebracht worden van de situatie. Bovendien kan een geschrapt bedrijf geen rechtsvorderingen meer indienen.

Bij liberoo zijn we pro digitalisering en efficiëntie voor ondernemingen. Daarom adviseren we om het traditionele papieren aandelenregister te vervangen door een digitaal register op eStox, een online platform voor het elektronisch bijhouden van het aandelenregister. Dit platform maakt het eenvoudiger om aan de UBO-verplichtingen te voldoen door het registratieproces en de jaarlijkse bevestiging te stroomlijnen. De registratie van je vennootschap in eStox door je boekhouder kost €145 (excl. 21% BTW) en €25 (excl. 21% BTW) bij latere wijzigingen. Dit is een beperkte investering, die potentiële boetes en de complicaties van een KBO-schrapping kan voorkomen.

Zorg er dus voor dat je onderneming in orde is met deze verplichtingen en overweeg de overstap naar eStox voor een gestroomlijnde en compliante bedrijfsvoering. Bespreek het zeker even met je dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via