Hoe de inflatie bestrijden als kmo

15-12-2021
Geschreven door Mark Peeters

Inflatie is: steeds minder kunnen kopen voor hetzelfde geld; wanneer er dus een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten is en je bijgevolg minder kan kopen voor 1 euro.

Op 29/11/2021 werd er 5,64 % inflatie waargenomen (Stabel), het hoogste niveau in 13 jaar tijd. De algemene verwachting is dat de inflatie zeker tot eind 2022 op dit peil zal blijven. De stijging ontstaat door de grote prijsstijgingen in energieproducten.

Door volgende 4 acties kan je deze hoge inflatie bestrijden.

Energiekosten

Wanneer je maar recent (>3 maanden) een vast energiecontract hebt aangegaan is er geen probleem. Variabele contracten gaan een zwaardere jaarafrekening krijgen. Voor zowel de variabele contracten als de aflopende vaste contracten is het vergelijken van energieleveranciers de boodschap. Er bestaan handige tools om dit te doen.

Let op! Vanaf 2022 is er piekverbruiktarief en kan je factuur nog stijgen. Door een aankoop van een energiemeter en door het verbruik van je toestellen te spreiden, kan dit vermeden worden. Door enkele investeringen kan ook de energievraag beperkt worden (vb. dakisolatie, spouw in muren,…).

Daarnaast kan ook geïnvesteerd worden om zo de energie vraag efficiënt in te vullen door bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen, thuisbatterij… Een overzicht van enkele relevante premies vind je hier.

Voorkom het wegsmelten van je spaargeld

We zitten in een financiële repressie met kunstmatige lage rente en hoge inflatie. Bij een inflatie van 5,64% en 0,11% als wettelijke minimumrente op je spaarboekje, heb je 5,53 punten waardeverlies, met andere woorden iedere €100 is nu €94,47 geworden.

Het spaarboekje is dus niet meer de veilige haven van vroeger. Een diversificatie van je spaartegoed is dan ook nodig. Enkele opties zijn bijvoorbeeld de spaarverzekeringen tak 21 (met lage instapkost op 8 jaar), aandelen (7 jaar tijdshorizon en waarde aandelen), vastgoed (waardestijging), goud (hoewel eerder beperkt), … Op deze manier kan je je koopkracht blijven behouden.

Stijgende handelsgoederen/ grondstoffen

In vele sectoren stijgt de vraag, vertragen leveringstermijnen en treedt er schaarste op van goederen, met als gevolg stijgende prijzen. Als kmo moet je er mee voor zorgen dat de prijsstijging niet volledig voor je rekening is. Dit kan je doen door het optimaliseren van je offertes, overeenkomsten en de algemene voorwaarden. We geven graag enkele opties mee.

De prijsherzieningsclausule is een clausule die een mechanisme bevat om de prijs van de contractgoederen aan te passen op basis van objectieve parameters die los staan van de wil van de partijen. De prijs moet worden bepaald zonder dat er een nieuw akkoord nodig is van (één van) de contractpartijen. Dit kan zowel voor materiaal als voor lonen volgens een wettelijke materiaalkostenindex. Het beding is maar toepasselijk op 80% van de eindprijs.

Bij de clausule facturatie tegen dagprijs rekent de aannemer in alle transparantie de prijs door die hij betaalt op zijn aankopen vermeerderd met een percentage.

De clausules geldigheidsduur, niet bindende offerte en leveringsdatum zijn belangrijke clausules om mee te nemen in je algemene voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan volgende:
• de offerte is indicatief en niet bindend, tot ze aanvaard is
• de vermoedelijke leveringsdatum zal…
• de geldigheidsduur van deze offerte bedraagt 30 dagen na offertedatum
• …

Op deze manier kan je de impact van stijgende kosten beperken in de tijd.

Geld lenen kan een goede zaak zijn

Bij een lage rente en hoge inflatie wordt investeren voor bedrijven aantrekkelijker vermits hun schulden in reële termen elk jaar wat dalen.

Besluit

De bovenvermelde maatregelen helpen om de gevolgen van de inflatie te beperken. Toch gaat er in 2022 een loonindexatie komen en blijft de tendens voor stijgende consumptieprijzen aanhouden omdat indirecte kosten worden doorgerekend. Spreek dus zeker proactief prijzen af met je leveranciers en overweeg om je eigen prijs te verhogen indien nodig.

Heb je vragen? Spreek erover met je liberoo dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via