Hoe kan je meer cashflow genereren?

10-09-2024
Geschreven door Jelle Heylen

Een gezonde cashflow is de levensader van je bedrijf. De cashflow is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Een heel belangrijke indicator van de financiële gezondheid van je bedrijf.

Bij een positieve cashflow komt er meer geld binnen dan dat er buiten gaat. Dit maakt het gemakkelijker om rekeningen tijdig te betalen en een buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten. Het hebben van een positieve cashflow zal je als ondernemer alvast heel wat stress besparen. Geeft je bedrijf meer geld uit dan dat er binnen komt, dan spreken we van een negatieve cashflow.

De cashflow is gemakkelijk te berekenen. Je telt al je inkomsten op je zakelijke rekening over een bepaalde periode bij elkaar en je verminderd deze met alle uitgaven op deze zakelijke rekening over dezelfde periode. Is de uitkomst positief dan spreken we over een positieve cashflow, in het andere geval is de cashflow negatief.

Gelukkig kan jij als ondernemer invloed uitoefenen op de cashflow. Hier zijn enkele praktische tips om je cashflow te verbeteren:

Verbeter je debiteurenbeheer

Door een goed gevoerd debiteurenbeheer betalen je klanten op tijd en zo snel mogelijk jouw factuur. Het is geen overbodige luxe onmiddellijk na levering te factureren. Werk je met langlopende projecten? Dan factureer je beter in schijven; denk aan schijfbetalingen bij het bouwen of verbouwen van woningen. Overweeg kortingen voor klanten die vroeg betalen of maak gebruik van automatische incasso’s.

 Crediteurenbeheer

Een goed crediteurenbeleid houdt in dat je je facturen aan je leveranciers tijdig betaalt maar ook niet te vroeg. Het kan nuttig zijn een betaalplanning te maken zodat je niet alle facturen op hetzelfde moment moet betalen. Zo kan je aan sommige leveranciers vragen in delen te factureren, waardoor je je betalingen kan spreiden.

Slim voorraadbeheer

Een goed beheer van de stock van je bedrijf is van essentieel belang om de cashflow te alle tijden positief te houden. Voorraad kan veel kapitaal opslokken en dit geld kan niet gebruikt worden voor bedrijfsvoering. Tracht dus steeds de waarde van je voorraad zo klein mogelijk te houden. Op deze manier is er meer geld vrij beschikbaar voor de werking van de onderneming. Het kan nuttig zijn goede afspraken te maken met leveranciers om ‘just in time’ te leveren of afspreken dat de goederen in consignatie blijven en pas betaald moeten worden na verkoop van het product. Een bedrijf in de retailsector kan bijvoorbeeld heel wat euro’s besparen door te focussen op bestsellers en trage verkopers te elimineren.

Prijsbeheer

De prijs van je product of dienst heeft een invloed op je cashflow. Kijk als ondernemer op geregelde tijdstippen na of je prijs nog up-to-date is. Zo is het nuttig bij verkoop van producten te focussen op producten met een hoge winstmarge of bijvoorbeeld extra service toe te voegen om een hogere prijs te bekomen.

Evalueer andere financieringsbronnen

Wil je investeren? Bekijk dan of je een krediet kan afsluiten. Investeringen dienen namelijk steeds over enkele jaren afgeschreven te worden, terwijl je bij aankoop de volledige factuur moet betalen. Dit zorgt voor een hogere uitgaande kasstroom ten opzichte van de gemaakte kost. Je kan ook een kapitaalverhoging doorvoeren of alternatieve manieren van financiering bekijken.

Investeer in marketing en verkoop

Marketing kan een nuttige manier zijn om meer cashflow te genereren. Het voeren van een degelijk marketingbeleid kan zorgen voor meer klanten, wat natuurlijk een positief effect heeft op de cashflow. Het openen van een webshop of voorzien van online shopping kan zorgen voor heel wat nieuwe klanten.

Door het voeren van een goed debiteuren- en crediteurenbeheer en een goed voorraadbeheer ben je al een eind op weg om de cashflow positief te houden. Blijf jezelf als ondernemer de vraag stellen of je prijs correct zit en of je voldoende met marketing bezig bent. Het op punt zetten van deze punten zal zeker bijdragen aan een positieve cashflow.

Wil je werken aan de optimalisatie van je cashflow? Je liberoo dossierbeheerder kan je tips op maat geven.

deel dit nieuwsbericht via