Hoe kies ik de ideale vergoeding als bestuurder in een vennootschap?
Belastingen in België
Belastingen financieren essentiële voorzieningen zoals scholen, wegen en ziekenhuizen, aangevuld met uitgaven voor defensie en sociale herverdeling. De belastingdruk in België ligt opmerkelijk hoog. In 2022 bedroeg de gemiddelde belastingdruk voor een alleenstaande 53% (tegenover 34,6% gemiddeld in de OESO). Voor tweeverdieners met twee kinderen was dit 45,5% (OESO-gemiddelde: 29,9%) *. Door deze hoge belastingdruk is een doordachte loonpolitiek essentieel. Een evenwichtige mix van verschillende verloningstechnieken kan een groot voordeel opleveren.
Hoe bepaal ik mijn ideale loonmix?
1. Wat heb ik nodig om te leven?
Maak een inschatting van je maandelijkse budget. Denk hierbij aan zowel vaste kosten (huur/hypotheek, verzekeringen, infrastructuur) als variabele kosten (voeding, kledij, kinderopvang, vrijetijdsbesteding). Dit richtbedrag vormt de basis om je vergoeding te optimaliseren en fiscaal voordelig in te richten.
2. Kiezen van het ideale verloningspakket:
a) De klassieke bezoldiging als bestuurder
Het loon dat je opneemt, heeft een impact op verschillende zaken:
- Keer je een te laag loon uit? Dan stijgt de vennootschapsbelasting van 20% naar 25%.
- Sociale bijdragen bedragen 20,5% van je belastbaar inkomen (het nettoloon dat je overhoudt na aftrek van je beroepskosten). Hoe hoger je loon, hoe meer sociale bijdragen je moet betalen.
- Hoe meer je verdient, hoe meer personenbelasting je betaalt. Vermijd om in de hoogste belastingschijf van 50% te belanden.
- Je loon speelt ook een rol in je pensioenopbouw via een IPT-verzekering of een VAPZ.
Het is aangeraden om een regelmatige bezoldiging te voorzien die je vaste kosten kan dekken. De bezoldiging is het beginpunt om de verloningspolitiek op te bouwen.
b) Voordeel in natura
Sommige voordelen die de vennootschap financiert, kan je ook privé gebruiken. Denk aan een bedrijfswagen, woning, smartphone of laptop. Hoewel deze voordelen als beroepsinkomen worden belast en onderworpen zijn aan sociale bijdragen, worden ze vaak forfaitair gewaardeerd, waardoor je op een lagere som belast wordt.
c) Onroerende verhuur aan de vennootschap
Als je een beroepsruimte verhuurt aan je vennootschap, kan je op fiscaalvriendelijke manier geld uit je vennootschap halen:
- Huurinkomsten worden minder zwaar belast dan een beroepsinkomen. Hoewel beide inkomsten onderworpen zijn aan de progressieve tarieven in de personenbelasting, geldt er een hoger kostenforfait van 40% voor onroerende inkomsten ten opzichte van 3% voor beroepsinkomsten van een bedrijfsleider.
- Bovendien zijn er geen sociale bijdragen verschuldigd op huurinkomsten.
Opgelet: er bestaat een grensbedrag. Huur boven deze grens wordt beschouwd als loon en wordt zwaarder belast waarbij dit deel ook onderworpen zal zijn aan sociale bijdragen.
d) Dividend (winstuitkering)
Als aandeelhouder/bestuurder kan je jezelf een dividend uitkeren als er voldoende winst is en de juridische testen voldaan zijn. Je betaalt 30 % roerende voorheffing. Onder bepaalde voorwaarden kan dit percentage dalen naar 20% of 15% (VVPR-bis). Een alternatief is de liquidatiereserve (VVPR-ter), waarbij je 20% of 5% roerende voorheffing betaalt. Let op: het regime van liquidatiereserve zal wat aangepast worden naar aanleiding van het regeerakkoord De Wever I.
e) Verhuur van roerende goederen
Je kan roerende goederen (zoals meubilair) verhuren aan je vennootschap. Hiervoor bestaan diverse kostenforfaits van 15 – 50%. Wanneer je bijvoorbeeld meubilair verhuurt aan je vennootschap, zal na aftrek van 50% kostenforfait de netto huur belast worden aan 30% roerende voorheffing. Ook hier zijn geen sociale bijdragen verschuldigd.
f) Maaltijdcheques
Maaltijdcheques worden beschouwd als een vrijgesteld sociaal en fiscaal voordeel indien voldaan is aan een aantal voorwaarden. Zo mogen de maaltijdcheques niet worden toegekend ter vervanging van bestaand loon en moet het aantal cheques gelijk zijn aan het effectief aantal gewerkte dagen.
g) Aanvullende pensioenopbouw (IPT)
Een Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een levensverzekering op naam van de bedrijfsleider, waarbij de vennootschap de premies betaalt.
Voordelen:
- premies zijn 100 % aftrekbaar in je vennootschap (mits naleving van de 80%-regel en je een periodieke bezoldiging geniet).
- kan gecombineerd worden met een gewaarborgd inkomen verzekering.
h) Onkostenvergoeding
Je kan een forfaitaire onkostenvergoeding ontvangen voor beroepsgebonden kosten (zoals parkeertickets, maaltijden tijdens dienstreizen of klein kantoormateriaal), waarvoor geen bewijsstukken moeten worden voorgelegd. Het moeten beroepskosten zijn die de onkosten van de bestuurder, gemaakt voor de activiteit van de vennootschap, dekken en waarvan de werkelijke kosten niet door de vennootschap worden betaald. Er mag met andere woorden geen dubbel gebruik zijn van werkelijk kosten en forfaitaire onkostenvergoeding. Daarnaast bestaan er nog dagvergoedingen voor binnen- en buitenlandse dienstreizen.
Let op: voor eenmanszaken dienen steeds de werkelijke beroepskosten d.m.v. facturen, bonnetjes of tickets bewezen te worden. Een forfait is hier niet mogelijk.
3. Andere extra verloningsmogelijkheden
- Auteursrechten: belast aan 15% roerende voorheffing. Nog zeer beperkt toepasbaar sinds 2023. Het regeerakkoord van de Wever I voorziet een nog in te voeren versoepeling.
- Aandelenopties: belast als voordeel van alle aard.
- Interest op rekening-courant: belast aan 30% roerende voorheffing.
- …
Besluit
Een optimaal verloningspakket is maatwerk. Door slimme keuzes te maken, kan je fiscale besparingen realiseren, zonder in te boeten op inkomen of pensioenopbouw. Wil je de beste strategie bepalen? Overleg dan met je dossierbeheerder zodat je kortetermijnvoordelen optimaal combineert met een langetermijnplan.
(*) Bron : Trends 25/03/2023.
