Hoe pak je als ondernemer de indexatie op de lonen aan?
De automatische loonindexatie gebeurt voor ambtenaren en in sommige sectoren op regelmatige basis, maar in heel wat sectoren gebeurt dit jaarlijks.
Op 01.01.2023 stonden er nog een reeks loonindexaties te wachten met mogelijk grote financiële gevolgen: bijvoorbeeld PC 200 voor de aanvullende bedienden 10,52 %, PC 302 Horeca 10,01 %, door de spilindex bouw 2,57 %, PC 121 schoonmaak 5,47 %, …
Wanneer een ondernemer 10 werkkrachten heeft, betaalt hij er in 2023 voor 11.
Het verhogen van de prijzen is een tactiek om de hoge indexaties op te vangen, maar we merken dat ondernemers er vaak tegenop zien om indexatie door te rekenen uit angst om klanten te verliezen. Het is echter essentieel, een degelijke marge te behouden als onderneming.
Idealiter combineer je kostenreductie en prijsverhogingen. De verhogingen kan je best stapsgewijs doen. Wanneer je de prijzen gaat verhogen informeer je je klanten best vooraf. Geef hen ook de reden ervan, bijvoorbeeld door de stijgende loonkosten moeten wij deze indexatie gedeeltelijk aan ons klanten doorrekenen om ons bedrijf gezond te houden en daardoor jou beter te kunnen bedienen).
In de horecasector kan je bekijken of krimpflatie een optie is (door bijvoorbeeld porties kleiner te maken waar mogelijk en te werken met dagprijzen voor bijvoorbeeld vis).
In de bouwsector kan je werken men de prijsherzieningsclausules bij offertes (prijsaanpassingen als productiekosten of loon zijn gestegen) of werken met dagprijzen. Beide clausules zijn onder strenge voorwaarden ook mogelijk bij particuliere klanten.
In de schoonmaaksector kan je de prijs aanpassen aan de hand van de duurtijd van het contract van samenwerking.
Besluit
De loonkost gaat voor veel bedrijven gevoelig verhogen. Het is nu het moment om te simuleren welke marge je nog overhoudt om zo tijdig maatregelen te kunnen treffen.
Mochten er nog vragen zijn, dan kan je steeds terecht bij je dossierbeheerder.