Hoe wordt het vakantiegeld berekend?

19-04-2022
Geschreven door Bieke Hendrickx

We zijn ondertussen april, wat wil zeggen dat het bijna tijd is voor de uitbetaling van het vakantiegeld. Wij frissen graag de regels rond het vakantiegeld bij bedienden en arbeiders nog eens op.

Werknemers bouwen in 2021 rechten op om vakantie te kunnen nemen in 2022. Zij hebben daardoor ook recht op vakantiegeld. Dit wordt opgesplitst in 2 delen: het enkel en dubbel vakantiegeld. Bij bedienden wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen werknemers met een vast loon en een variabel loon.

Vakantiegeld bedienden vast loon

Op het moment dat een bediende met een vast loon vakantie opneemt, ontvangt hij voor elke vakantiedag zijn enkel vakantiegeld. Dit staat gelijk aan het normale loon dat je zou ontvangen voor een gewerkte dag. Het dubbel vakantiegeld wordt in theorie betaald wanneer de bediende zijn hoofdvakantie opneemt. In praktijk gebeurt de betaling voor alle bedienden in de onderneming vaak op dezelfde moment. Dit is meestal in de maanden mei of juni. Voor bedienden met een vast loon bedraagt het dubbel vakantiegeld 92% van het bruto maandloon. Als werkgever betaal je ongeveer 30% RSZ-bijdragen op het enkel vakantiegeld en niets op het dubbel vakantiegeld.

Vakantiegeld bedienden variabel loon

Voor bedienden met een volledig of gedeeltelijk variabel loon, bereken je het vakantiegeld op basis van het dagelijks gemiddelde van het loon dat werd verdiend in de referteperiode: 12 maanden voorafgaand aan de hoofdvakantiemaand.
Het enkel vakantiegeld bedraagt 8% op het bruto variabel loon, het dubbel vakantiegeld komt neer op 7,67%. Net zoals voor bedienden met een vast loon, betaal je ongeveer 30% RSZ-bijdragen op het enkel vakantiegeld. Als de bediende nog geen 12 maanden bij de onderneming in dienst is, wordt er enkel rekening gehouden met de periode waarin hij of zij effectief in dienst was. Als de bediende in de 12 maanden voorafgaand ziek was, wordt er rekening gehouden met een fictief loon.

Vakantiegeld arbeider

Het vakantiegeld van de arbeiders wordt uitbetaald door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of de bijzondere vakantiekas. Zij ontvangen zowel hun enkel als dubbel vakantiegeld in één keer tussen mei en juni. Elke dag dat zij een vakantiedag effectief opnemen is deze onbetaald omdat zij het enkel vakantiegeld in één keer ontvangen van de vakantiekas. Bezorg tijdig de vakantieattesten van nieuwe werknemers aan onze collega’s van liberoo Loon- en Personeelsbeheer zodat zij correct het vakantiegeld kunnen berekenen. Neem zeker ook contact op in geval van vragen.

Bron: Acerta

deel dit nieuwsbericht via