In augustus: flitscontroles in de schoonmaaksector

25-07-2023
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Wat is een flitscontrole? 

Flitscontroles zijn aangekondigde nationale controles  die uitgaan van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Tijdens zo’n controle krijgt de onderneming verschillende inspecties tegelijk over de vloer zoals de arbeidsinspectie of inspecteurs van de RSZ, de RVA, het RIZIV of het RSVZ. 

Flitscontroles hebben vooral een informatief en preventief karakter, toch kunnen (en zullen) de inspectiediensten tijdens de flitscontrole kordaat optreden en zo nodig verbaliseren wanneer ze zware inbreuken vaststellen. 

Wat wordt er zoal gecontroleerd? 

Naast inbreuken op zwartwerk (RSZ-aangifte) en illegale tewerkstelling (single permit, arbeidskaarten en -vergunningen) zullen de sociale inspecteurs ook volgende zaken onderzoeken in jouw onderneming: 

  • het arbeidsreglement met inbegrip van alle werkroosters en de verplichte bijlagen (zoals de bijlage psychosociale risico’s en de nieuwe vermeldingen i.k.v. de voorspelbare arbeidsvoorwaarden en de arbeidsdeal) 
  • de arbeidsovereenkomsten en bijlagen(deeltijdse arbeidsovereenkomsten, studentencontracten, uitzendcontracten) 
  • de DIMONA- aangifte 
  • deverplichte arbeidsongevallenverzekering 

Daarnaast zullen de inspecteurs ook controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid.  Wens je meer info of een controle van je dossier? Contacteer dan je dossierbeheerder bij liberoo Loon- en personeelsbeheer op 03/641.83.00 

 

Bron: Securex

deel dit nieuwsbericht via