Is de beslissing van de fiscus definitief?

19-09-2017

Vroeg of laat komen de meeste zelfstandigen in aanraking met een controleur van de belastingadministratie doordat zij een belastingcontrole hebben. Een belastingcontrole kan over verschillende aspecten gaan zoals directe belastingen, btw, successierecht,…

Oneens met de controleur

Tijdens een controle kan er een meningsverschil ontstaan waarbij de belastingcontroleur een bepaalde mening is toegedaan. De belastingplichtige en/of zijn boekhouder kan daar een andere mening over hebben. In de meeste gevallen wordt er een compromis gesloten, maar dit is niet altijd het geval.

Geen akkoord
Indien er geen akkoord bekomen kan worden, is het mogelijk om een bezwaar in te dienen na ontvangst van het aanslagbiljet. Dit bezwaar zal vaak opnieuw door dezelfde belastingdienst behandeld worden, waardoor naar alle waarschijnlijkheid dezelfde conclusie getrokken zal worden.
Uiteindelijk kan de discussie verder gezet worden voor de rechtbank.

Fiscale bemiddelingsdienst
Omdat naar de rechtbank stappen veel tijd en geld kost voor zowel de belastingadministratie als de belastingplichtige, werd de fiscale bemiddelingsdienst in het leven geroepen.
Dit is een onafhankelijke dienst bij de belastingadministratie die zich over de controle gaat buigen. Zij trachten de standpunten van beide partijen te verduidelijken en tot een compromis te komen. De afspraken zullen vastgelegd worden in een niet-bindend bemiddelingsverslag. De oplossing zal steeds in overeenstemming zijn met de wet.
De belastingplichtige beslist zelf of hij akkoord gaat met de voorgestelde oplossing.

Verzekering mogelijk
Er bestaat een verzekering waarbij u zich kan laten verzekeren voor belastingcontroles. De erelonen van de boekhouder om bijstand te verlenen bij een belastingcontrole kunnen hoog oplopen. Via het sociaal verzekeringsfonds is het mogelijk om hiervoor een verzekering te nemen.
De eventuele bij te betalen belastingen dienen nog wel betaald te worden na afloop van de controle.
Elke belastingcontrole is anders, hierdoor kan de afloop nooit op voorhand ingeschat worden.

Contacteer uw dossierbeheerder voor bijkomende inlichtingen.

deel dit nieuwsbericht via
Is de beslissing van de fiscus definitief?