Is het nog zinvol om zonnepanelen te plaatsen?

24-10-2022
Geschreven door Ellen Jelders

De hoge energiefactuur waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden, heeft de verkoop van zonnepanelen een enorme boost gegeven. Zonnepanelen blijken ook vandaag nog een interessante investering. Niet alleen blijft de kwaliteit van de panelen stijgen, ook de prijzen worden concurrentiëler met de jaren. Daarenboven kan je als particulier rekenen op een eenmalige investeringspremie bij Fluvius en kan je de stroom die je overproduceert, aan je elektriciteitsleverancier terug verkopen. Voor woningen ouder dan 10 jaar is er een extra voordeel: zij betalen maar 6 % btw in plaats van 21 % voor de panelen en de installatie.   

De premie wordt berekend op basis van het totaalvermogen van de zonnepanelen:  

  • In 2021 en 2022 bedraagt de premie 300/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500. 
  • In 2023 zal de premie 150/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750. 
  • In 2024 zal de premie 75/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375. 

Mensen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas en het sociaal tarief voor water hebben recht op een premie die 20 % hoger ligt. Meer info over de voorwaarden kan je terugvinden op de site van Fluvius 

Op de vennootschap? 

Regelmatig krijgen wij de vraag of het zinvol is om zonnepanelen op de onderneming aan te kopen. 

Wanneer de vennootschap zonnepanelen voorziet voor de privéwoning van de bedrijfsleider dan moet er op de geproduceerde elektriciteit geen bijkomend voordeel alle aard worden betaald. Wel moet er een belasting komen op het ter beschikking stellen van de zonnepanelen. Op de werkelijke waarde van de panelen dus.  

Volgens antwoord van de minister dan kan de waardering van het voordeel gebeuren op basis van een gebruikelijke leaseprijs op jaarbasis van zonnepanelen. Er moet voor ieder jaar van terbeschikkingstelling een voordeel van alle aard worden belast. 

Laat ons een voorbeeld nemen: een installatie van 5 kWc, ofwel die om en bij de 5 000 kWh/jaar aan elektriciteit kan leveren in optimale omstandigheden kost rond +/- 7.500. 

Als je vandaag de elektriciteit (niet voor de verwarming) laat betalen door de vennootschap, bedraagt je voordeel alle aard of privébijdrage 1.060/jaar. Als je ook een warmtepomp gebruikt bedraagt dit voordeel 3.190/jaar.  

Je moet dit afwegen ten opzichte van de kost van de zonnepanelen. Stel, de kost voor de onderneming is dus 7.500, min 30% vennootschapsbelasting, een netto-kost dus van 5.625. Als je dit verdeelt over 10 jaar afschrijvingen, dan komt de werkelijke waarde van de terbeschikkingstelling neer op 562.5 per jaar. Daar moet je nog wel de kost bijtellen van de elektriciteit die je aanvullend gebruikt naast je zonnepanelen, wat natuurlijk moeilijk in te schatten is.  

Als de netto kost voor elektriciteitslevering (zonnepanelen en elektriciteit) groter is dan het voordeel alle aard (in dit vb 1.060 of 3.190) – dan is het voordelig om via de vennootschap zonnepanelen te plaatsen. In het verleden bleek dit voor de meerderheid van onze klanten niet het geval te zijn en was de aanbeveling vaak om zonnepanelen privé te financieren. Met de stijgende energieprijzen zou deze situatie kunnen wijzigen.  

Bij het aankopen van zonnepanelen op de vennootschap moet je ook rekening houden met het feit dat: 

  • je geen aanspraak kan maken op de subsidie 
  • je bij het ontbinden van de onderneming de zonnepanelen moet terugkopen aan de actuele waarde.  

Het besluit is dat, vooraleer over te gaan tot het installeren van zonnepanelen, het zeker de moeite is om de verschillende parameters van naderbij te bekijken. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden voor het plaatsen van zonnepanelen momenteel al oplopen tot enkele maanden. 

Spreek zeker ook even met je liberoo boekhouder voor je de stap zet. 

 

deel dit nieuwsbericht via