Je eerste werknemer aanwerven: een belangrijke stap vooruit

21-12-2023
Geschreven door Heidi Ruts

Je onderneming groeit, je merkt dat je zelf niet meer alles rond krijgt. De kogel is door de kerk, je hebt er heel goed over nagedacht en de beslissing is genomen, je wil je eerste werknemer aanwerven. 

Deze werknemer kan je helpen je bedrijf verder te doen groeien en verder uit te bouwen. Maar met die beslissing komen er heel wat andere vragen naar boven en moet er best wat in orde worden.  

 De verplichte aansluitingen 

 Werkgever word je niet zomaar, er zijn een aantal wettelijke formaliteiten die geregeld moeten worden.  

  • je moet als werkgever geregistreerd zijn, je moet dus ingeschreven worden bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid 
  • preventie en bescherming op de werkvloer zijn belangrijk, het is dan ook verplicht om je aan te sluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk 
  • je bent verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor je medewerker
  • je moet je aansluiten bij een sociaal secretariaat voor het berekenen van het loon van je werknemer en het doen van aangiftes (RSZ, belastingen, fonds, …)  

Ten slotte kunnen er nog andere verplichte aansluitingen zijn die afhangen van het paritair comité waaronder je valt. 

Je werknemer in the picture 

Als je je eerste werknemer aanwerft, moet je ook bepalen welk loon zal worden toegekend: 

  • hoeveel uur per week gaat je werknemer werken? 
  • is dit een tijdelijk regime of voor onbepaalde tijd? 
  • zal je extralegale voordelen toekennen? 
  • zijn er sectorale zaken waarmee rekening gehouden moeten worden? Denk hierbij ook aan het minimumloon dat moet toegekend worden. 

Allemaal zaken die je best op voorhand onder de loep neemt. 

Op het vlak van de werknemer zijn er ook een aantal verplichten, zo moet er een arbeidsovereenkomst opgesteld worden en moet er een aangifte van tewerkstelling ‘de dimona-aangifte’ gebeuren.  Ook moet er een arbeidsreglement opgemaakt worden, waarin de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer worden omschreven. 

Loonkost en korting voor je eerste werknemer 

Het aanwerven van een werknemer gaat gepaard met kosten: het loon van de werknemer, eventuele extralegale voordelen en patronale RSZ-bijdragen. Maar ook aan de arbeidsongevallenverzekering, de Dienst voor Preventie en Bescherming en het sociaal secretariaat is een kostenplaatje verbonden. 

Voor het aanwerven van je eerste medewerker krijg je wel een korting op je RSZ-bijdragen. Tot het einde van 2023 bedraagt de korting voor je eerste werknemer maximaal 4.000 euro per kwartaal. Vanaf 1 januari 2024 zal deze korting nog maximaal 3.100 euro bedragen. De korting op de RSZ-bijdragen voor je eerste werknemer is voor onbepaalde tijd van toepassing. 

Overweeg je om je eerste werknemer aan te werven en heb je hier vragen bij? Wil je je eerste werknemer aanwerven en zou je dit graag uit handen geven? Dan kan je hiervoor terecht bij liberoo loon- en personeelsbeheer! Je kan contact opnemen via mail hr@liberoo.be of telefonisch 03/641.83.00. 

deel dit nieuwsbericht via